Румен Радев: Изпълних стотици полети с костюма на кап. Венко Савов, той продължи да лети чрез мен

Президентът на Република България Румен Радев се преклони пред паметта и подвига на двамата летци, които през 1986 година, при учебен полет, жертват живота си, за да спасят жителите град Генерал Тошево.

Румен Радев: Изпълних стотици полети с костюма на кап. Венко Савов, той продължи да лети чрез мен



Държавният глава поднесе цветя пред Мемориала „Крилото“ край добруджанския град. На церемонията присъстваха членове местната власт и на авиационната общност, граждани и гости. 


„Личността на един човек се проявява истински само в кризисен момент, няколко решаващи секунди могат да те направят герой, жертва или убиец. Тези секунди са тежки и дори болезнени, от тях остават трайни белези и следи, които показват колко голяма може да бъде силата на човешкия дух”, каза в словото си кметът на град Генерал Тошево Валентин Димитров. Той припомни и момента на саможертва на двамата герои. 

На 27 август 1986 година по време на учебен полет пилотите кап. Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев извършват полет над град Ген. Тошево с „МИГ-21У“. При изпълнението на полета изтребителят се срива от 1000 метра, разбирайки за аварийната ситуация летците имат не повече от 7-8 секунди, за да вземат решение как да постъпят, дали да спасят себе си катапултирайки, или да изведат самолета извън пределите на града. Избират вторият вариант, извеждат машината и спасявайки стотици невинни граждани, които работят в индустриалната зона, те избират живота на другите за сметка на своя и по този начин остават безсмъртни завинаги. 


Полковник оз Петко Кръстев, който е свидетел на катастрофата разказа за подвига на героите и заяви, че авиаторите се учат не само да убиват, но и да ценят човешкия живот. „Както е казал Хемингуей, авиаторът трябва така да бъде подготвен, че когато се появи ситуация, той да действа без да мисли, просто подсъзнанието му трябва да е нагласено на варианта за действие, започне ли да мисли – загива. Това са няколко секунди, които са решаващи за живота”, сподели той. 


Президентът на България Румен Радев заяви, че е нямал честта да познава лично  кап. Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев, но завинаги ще се чувства духовно свързан с тях.  При постъпването на Радев в 15 изтребителен авиационен полк били минали само няколко месеца от гибелта на двамата летци.  Когато получавал своя височинен костюм той отгърнал ципа и видял надпис Венко Савов. 

„Началникът на височинната служба Кольо Стоянов усети погледа ми, спогледахме се, настанаха няколко секунди мълчание, защото той не знаеше как ще реагирам на това, че ми дава са летя с костюма на загинал летец, но той сложи ръка на рамото ми и промълви, че за моя ръст няма нов костюм и добави: „Кап. Венко Савов беше отличен летец и прекрасен човек, ако можеш бъди като него”. Аз го приех за морален ангажимент към себе си и към този летец преди мен, който нямах честта да познавам, но изпълних стотици полети с неговия костюм и за мен това беше огромно задължение, защото той продължава да лети чрез мен”, каза държавният глава. 

Румен Радев допълни, че в днешна България, разделяна от егоизъм, алчност и ламтеж за трупане на имане на гърба на другите, преди години тези пилоти са ни показали, че можем и трябва да живеем по друг начин, да мислим за България като за всички нас, като общество и за бъдещето на децата ни.