Три са новите сортове пшеница на ДЗИ, признати със заповед на Министерството на земеделието

Три са новите сортове пшеница на ДЗИ, признати със заповед на Министерството на земеделието
Новите сортове пшеница, признати със заповед на МЗХГ, в Държавния земеделски институт тази пролет са три – „Шибил”, „Чудомира” и „Цвета”. Това заяви главният водещият селекционер на зърнено-житните култури към ДЗИ доц. Галина Михова.

Сортовете „Чудомира” и „Цвета” са от група „В” - средни по сила пшеници, а „Шибил” е от група „Б” – масов тип пшеница. Тя е наследство от по-старата селекция, но при нея отново е  наблегнато на украинска и руска селекция и съвсем малко австрийска, като акцентът е продуктивност и устойчивост на абиотичен стрес. 


При ечемика има един нов сорт – „Ларимар”, който е зимен фуражен ечемик.  По думите на селекционерът Галина Михова през последните години лимитиращи фактори за производството на ечемик са полягане, ниво на зимоустойчивост и болестта „мрежовидни листни петна”, която сериозно компрометира добива. Сортът „Ларимар” е наследник на сортовете, които са създадени с цел подобряване на тези признаци. В експертната комисия е подаден и един нов сорт зимен пивоварен ечемик - „Брилянт”, който още не е минал на заседанието, но също е с много добри показатели. 


Към момента в системата на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол се изпитват още четири кандидат-сорта пшеница – два от група „Б” и два от „В”  и четири сорта ечемик – три фуражни и един пивоварен. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+