Доц. Галин Георгиев: Наблюдава се мана по слънчогледа на територията на цялата страна

„Състоянието на посевите от слънчоглед е много добро, но на места в страната се наблюдава мана”. Това заяви завеждащият отдел „Селекция на слънчогледа” към ДЗИ доц. Галин Георгиев в рамките на Деня на отворените врати в института.

Доц. Галин Георгиев: Наблюдава се мана по слънчогледа на територията на цялата страна

По думите му към момента състоянието на слънчогледа е задоволително и очакваните през месец юни валежи до 150 литра на квадратен метър ще осигурят посевите с влага за цялата вегетация. 


След обхождане на полетата със слънчоглед в северна и южна България фитопатолозите на института са установили по почти всички посеви мана. Според доц. Георгиев тя е в следствие на неспазване на сеитбооборота.   „Всеки сее слънчоглед когато му е удобно и не спазва нужните 4-5 години сеитбооборот и по този начин болестта напредва. Тя е много опасна и ще дойде време, когато наистина ще се компрометират много сериозно добивите”, категоричен беше той.  Селекционерът добави, че по полетата на института в Генерал Тошево няма мана по слънчогледа, защото се спазва именно този сеитбооборот, който е от съществено значение.  Той припомни, че през изминалата година е открита нова раса на маната по слънчогледа – 777/1, която продължава да се развива и настъпва. Срещу тази болест дори и  химическите средства не са ефикасни. 


През следващата кампания Държавният земеделски институт ще предложи 4 хибрида слънчоглед – един конвенционален и 3 хербицидоустойчиви.  Доц. Галин Георгиев посочи, че тези хибриди са на пазара вече от три години и се наблюдава все по-голямо търсене, а площите се увеличават. 

„Започна да се търси българският слънчоглед и през последните години не сме получавали никакви оплаквания, даже посевите се увеличават и клиентите увеличават закупените количества, но това са по-дребни фермери. Все още големите арендатори нямат доверие на нашите хибриди и предпочитат големите фирми, които ги изкушават с други предложения”, категоричен беше той. 

Селекцията при зърнено-житните и зърнено-бобовите култури и слънчогледа, която се прави в ДЗИ е на високо ниво, но според доц. Галин Георгиев, ако няма подкрепа от държавата, институтът няма да може да се развива както трябва. 

„В държавите с развити икономики се подпомага развитието на родното производство, т.е. има едни задължителни проценти, които трябва да се засеят с местни семена”, каза той, като даде за пример Турция. Там се сеят 25% само турски семена, а другите 75% може и да са чужди, но са произведени в държавата. „Големите вериги магазини вече предлагат българска стока, ако това стане и с българските семена, ние ще се развиваме много по-добре, ще станем по-конкурентноспособни и много по-силни”, каза в заключение завеждащият отдел „Селекция на слънчогледа” към ДЗИ доц. Галин Георгиев.