Мая Манолова внесе в Народното събрание Законопроект за колекторските фирми

Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова заяви днес в Добрич, че е внесла в Народното събрание законопроект за ограничаване произвола на колекторските фирми.

Мая Манолова внесе в Народното събрание Законопроект за колекторските фирми

По думите й те работят по над 1 млн. случая годишно на обща стойност 1,5 млрд. лв. Тези случаи ще се увеличават, подчерта Манолова.



С внесения законопроект се задължава колекторските фирми да се регистрират и да имат капитал от поне 500 000 лв. и се забранява служителите им да са с криминално минало.

„Забранихме колекторските фирми да притесняват хората на работните им места, по домовете им, както и близките им. При нарушаване на правилата предвиждаме тежки санкции за най-малко 5000 лв. за всеки отделен случай, както и заличаване на колектора от регистъра”, обясни Манолова.

Тя допълни, че ВиК-дружества, топлофикации, енергоразпределителни дружества и мобилни оператори няма да имат право да събират вземания чрез колектори.

Манолова посочи, че законопроектът за колекторите е част от 19-те мерки за 19 месеца на „Изправи се.БГ“ за възстановяване на икономиката и връщането на хората на работа.

Тя допълни, че антикризисните мерки на правителството не са достигнали до всички. Председателят на „Изправи се.БГ“ даде пример с мярката 60/40, която до 29 май е стигнала до малко над 9000 фирми и е струвала 58,8 млн. лв.

Мярката 60/40 е стигнала до 2% от над 400 000 фирми в страната. За нея са похарчени 5,8% от предвидените за нея 1 млрд. лв., каза още Манолова. В други държави тази помощ достига до 15-20% от действащите фирми. България е единствената държава, която не подпомогна пряко бизнеса, а му предложи само кредити, допълни тя.

Вече има кой да пита къде са парите. Ще направим ревизия на цялото управление и ще попитаме къде отиде помощта, която по време на пандемията трябваше да стигне до обикновените хора и бизнеса, каза още Манолова.

Тя съобщи, че преди два дни беше в Пловдив, утре е във Варна, а в края на седмицата ще бъде и в Бургас, за да представи плана си с 19 мерки за 19 месеца за създаване на работни места.