Пазете лозето от влага и град

Лозата е влаголюбиво растение. В търсене на вода корените преодоляват големи разстояния, като могат даа проникнат в земята до 10-20 м.

Пазете лозето от влага и град

Лозата расте добре както на песъкливи, така и на каменисти почви, а се случва да се справи и със скалисти места. Промушвайки се между пукнатините в скалите, кореновата система се разклонява в търсене на вода. На черноземите, където слоевете са добре обезпечени с влага, кореновата система е по-разклонена, разположена е по-близо до повърхността.


При обилни поливки се усилва растежът на филизите, при това те нямат плътна структура, зърната могат да се спукат по време на узряването, силно се развиват гъбните болести. На заблатени места лозе трудно ще расте, корените ще загниват, храстите няма да се развиват добре и ще измръзват през зимата.

Едновременно с това лозата е сухоустойчиво растение. С цели месеци то може да мине и без поливане и дъждове, но при високи температури на въздуха се нарушава транспирацията. Листата започват да изпаряват повече влага, отколкото да поглъщат, те губят тургора си и завяхват, филизите забавят растежа си, не се формират качествени зърна.

Най-голяма вреда на лозето може да нанесе градът. Това е истинско бедствие. Градът поврежда всички зелени части на храста: листата, филизите и гроздовете. След подобни природни катаклизми храстите се възстановяват с години до състояние на пълно плододаване. Силният вятър може да счупи филизи, да накъса листните петури. Добре е, ако сте сред стопаните на лозя, да си осигурите покривна мрежа срещу град, тъй като разходите и последиците могат да бъдат много сериозни.