Повишават се цените на земеделските земи от Общинския поземлен фонд на Община Добричка, отдавани за срок от 10 години

От 60 до 85 лева на декар стават началните тръжни цени на земеделска земи от Общинския поземлен фонд, отдавани за срок от 10 години, в зависимост от категорията. Това стана ясно на провело се днес редовно заседание на Общинския съвет на община Добричка.

Повишават се цените на земеделските земи от Общинския поземлен фонд на Община Добричка, отдавани за срок от 10 години

Съветниците дадоха съгласието си за изменение на Наредба № 4 за реда, придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Промените са свързани с процедурите за провеждане на търгове и конкурси, сключване на договори и началните тръжни цени на земеделските земи от Общинския поземлен фонд на Община Добричка, отдавани за срок от 10 години, в различните категории. 



При извършената съпоставка между Наредбата за начални тръжни цени за отдаване под наем на земеделска земя с тези от Държавния поземлен фонд и при търгове на общини в района, е установено, че регламентираните в Наредбата на Община Добричка са значително по-ниски. Началната тръжна цена на ДПФ, независимо от категорията, е 66 лева за декар, за община Шабла е 80 лева/дка, а за община Генерал Тошево – от 71 до 106 за декар, в зависимост от категорията. На лицензиран изпълнител е възложено изготвянето на експертни оценки за определяне наемната цена на един декар земеделска земя ОПФ и на имоти за земеделско ползване в границите на населените места. Стойността на наема за един декар земеделска земя е определена на база наемните цени за подобни имоти в частния сектор, които са публично достъпни, като е в рамките на 60-85 лева/дка в зависимост от категорията. Стойността на годишния наем на земеделските земи в границите на населените места е 56 лв. без ДДС.