НУ „Братя Миладинови” в Каварна затваря врати през следващата учебна година

Началното училище „Братя Миладинови” в Каварна ще бъде закрито от следващата учебна година. Това стана ясно на провело се днес редовно заседание на Общинския съвет на Община Каварна.

НУ „Братя Миладинови” в Каварна затваря врати през следващата учебна година

Съветниците дадоха съгласието си учебното заведение да затвори врати.



На територията на община Каварна има общо 5 общообразователни неспециализирани училища, от които 2 са начални, 2 основни и едно средно училище. Функционират още професионална земеделска гимназия, Център за подкрепа на личностното развитие и Център за специални образователни потребности.  През настоящата 2019-2020 учебна година в общинските училища се обучават общо 1077 ученици в 61 паралелки от 1 до 12 клас. Анализ на актуалното състояние на общинските учебни заведения сочи, че училищната мрежа не съответства на броя на децата и съотношението учител-ученик е много високо. 

Броят на учениците от начален етап през последните години намалява, което води до трудности във финансовата издръжка на училищата със слети паралелки. В момента в НУ „Братя Миладинови” се обучават 80 деца, разпределени в 5 паралелки. Днес общинският съвет на Каварна взе решение то да бъде закрито, а учениците - пренасочени към другите учебни заведения в крайморския град. 

Предстои да бъде изготвено на мотивирано предложение до министъра на образованието и науката за издаване на заповед за закриване на началното училище в крайморския град.