Божурите: Най-важните правила на отглеждане

Грижите за божурите се заключават в редовно почистване на плевелите, разрохкване на почвата, поливане и подхранване.

Божурите: Най-важните правила на отглеждане

При правилна подготовка на почвата в посадъчната ямка или в лехите младите растения се развиват нормално в първите две години и без допълнителни вещества.



За по-добро развитие на кореновата система почиствайте пъпките на младите растения.  Цъфтежът в първата година, а понякога и през втората е толкова нехарактерен, че можете да объркате дори сорта. Младите насаждения се поливат обилно, ако в почвата липсва влага. За възрастните растения е особено важно овлажяването на почвата през пролетта и в началото на лятото, когато растежът е интензивен и се формират цветове, а също така и в края на август, когато в растежните пъпки се формират елементите на цвета и започва растежа на новите корени. Трябва да поливате рядко, но обилно.

На четвъртата година след засаждане божурите се разрастват и започват да цъфтят обилно. В това време растенията се нуждаят от редовно торене с минерални вещества. Божурите са много взискателни към азота, нужен им за образуването на голяма вегетативна маса и формирането на едри цветове. Нормата зависи от типа на почваата, плодородието й, възрастта и фазата на развитие на растенията. През пролетно-летния период се правят три подхранвания. В ранна пролет се внасят 10-15 г азот, 10-20 г калий на едно растение. Вторият път се осигуряват вещества в периода на бутонизация, като на едно растение са му нужни по 8-10 г азот, 15-20 г фосфор, 10-15 г калий. Лятното торене се прави 2 седмици след цъфтежа, като се внасят 15-20 г фосфор, 10-15 г калий на един храст.