Директорът на НУ „Братя Миладинови” в Каварна: Ако се затвори училището, повечето от децата ще отпаднат от образователната система

Ако Началното училище „Братя Миладинови” в Каварна бъде закрито повечето от децата ще заминат в чужбина, или ще отпаднат напълно от образователната система. Това заяви за Добрич Онлайн директорът на учебното заведение Желязка Петрова.

Директорът на НУ „Братя Миладинови” в Каварна: Ако се затвори училището, повечето от децата ще отпаднат от образователната система

Припомняме, че на предстоящото заседание на Общинския съвет на Каварна, което ще се състои на 28 април, съветниците ще решават дали от следващата година да бъде закрито НЧ „Братя Миладинови” в крайморския град. Предложението е на кмета на общината Елена Балтаджиева, която обяснява в мотивите си трайната тенденция за намаляване на учениците в учебното заведение. 



Към момента в учебното заведение се обучават около 80 деца, разделени в 5 паралелки, за тях се грижат 13 преподаватели. По думите на директора Желязка Петрова ако началното училище бъде закрито повечето от децата няма да тръгнат на училище, защото родителите няма да ги запишат в приемащите училища, те са споделили, че дори възнамеряват да заминат в чужбина. Това може да доведе до отпадането на учениците от образователната система. Петрова изрази и опасенията си, че повечето от колегите й ще останат без работа, защото търсенето на учители в областта е много ниско.

Желязка Петрова е категорична, че нито тя, нито нейните колеги, са съгласни със затварянето на учебното заведение, което ръководи. По думите й, макар да има маломерни паралелки училището няма дофинансиране от общината и се издържа само.

Директорът на НУ „Братя Миладинови” сподели още, че днес е получила сигнали от родители, че  лице от квартала, наето от община Каварна, е събирало мнения „за” или „против” закриване на учебното заведение. Въпросният гражданин е уговарял жителите да запишат децата си в приемащите училища в града с обещания за по-добри условия и автобус, който да извозва учениците. 

Кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева отрече категорично твърдението и заяви, че лица на подобни позиции в администрацията няма.