Удължават срока за задължителното носене на маски

До 13 май носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Удължават срока за задължителното носене на маски

Издаването на новата заповед от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 в страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.



Защитните маски стават задължителни от утре

От Министерството на здравеопазването посочват още, че поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае. В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.