Общият брой на безработните в бюрата по труда в областта към края на месец март е 5710

Равнище на регистрираната безработица в област Добрич от 7.1%* отчита през март Дирекция „Регионална служба по заетостта” – гр. Варна.

Общият брой на безработните в бюрата по труда в областта към края на месец март е 5710

Сравнението на месечна база показва увеличение от 0.3 пункта, а на годишна база нарастването е с 1.2 процентни пукта. Съществено влияние върху динамиката на безработицата в областта оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и въведеното на 13 март извънредно положение.



Общият брой на безработните в бюрата по труда в Добричка област към края на месеца е 5710, като спрямо февруари регистрираните са с 273 повече. Увеличение с 979 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 г.

Новорегистрираните лица, които са отпаднали от заетост през месеца, са 1199, като 432 от тях са посочили като причина кризата с коронавируса. Сред новорегистрираните безработни през март посочили като причина, преприетите извънредни мерки най-голям дял заемат тези, освободени от сектор хотелиерство и ресторантьорство (40.5%), следвани от търговия (11.3%) и строителство (8.1%).

Постъпилите на работа безработни през месеца в област Добрич са 839, като 97.1% от тях са устроени в реалната икономика. След въвеждането на извънредното положение работа са започнали 408 лица.

Заявените работни места през месеца в обастта са 1133, като 92.1% от тях са от първичния пазар на труда. Най-голям дял свободни работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството (48,3%), държавно управление (11.1%), и селско, горско и рибно стопанство (10.8%).

След 13 март и въвеждането на извънредното положение броят на заявените свободни работни места на първичния пазар на труда в бюрата по труда са 671.

Продължава да се търси персонал за туризма (персонал, обслужващ хотели, камериерки, озеленители, кухненски работници), като стартът на наемането е обявен за след 01 юни.

В град Добрич броят на регистрираните безработни през март 2020 г. е 1991. Равнището на безработица в града е 4,4%, с 0,3 процентни пункта по-високо спрямо предходния месец. Спрямо март предходната година също се отчита увеличение с 0,5 процентни пункта на равнището на безработица.