Ученици и деца от близо 100 учебни заведения в област Добрич ще получат плодове и млечни продукти по двете схеми

На 12 април бяха предвидени 420 000 деца и ученици да получат полагащите им се продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Ученици и деца от близо 100 учебни заведения в област Добрич ще получат плодове и млечни продукти по двете схеми

99 детски градини и училища в област Добрич ще получат полагащите им се продукти по двете схеми, финансирани с европари - "Училищен плод" и "Училищно мляко". Това съобщи за Добрич Онлайн началникът на Регионалното управление на образованието Жоро Тошков. 90% от учебните заведения са заявили, че сами ще организират начина, по който на децата и учениците да се раздаде полагащата им се храна по двете схеми. Останалите ще я получат с помощта на служители от Държавното горско стопанство. 


„90% от училищата и детските градини са заявили, че те ще намерят начин да стигнат до децата“, каза Тошков. 

Някои са избрали това да се случи на място при спазване на всички противоепидемични мерки, а други - продуктите да бъдат доставени до адрес. Директори на учебни заведения в Добрич споделят, че нямат притеснения относно организацията за раздаването на плодовете и млечните продукти по време на извънредното положение в страната. 

Средното училище „Димитър Талев“ е едно от първите в Добрич, което работи по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Там продукти ще бъдат осигурени на около 280 деца от първи до четвърти клас. 

Директорът Весела Панчева посочи, че има родители, отказали да получат децата им полагащата се храна, за да бъде тя разпределена на по-нуждаещи се ученици. 

По думите й няма притеснения относно раздаването на продуктите, което ще се случи по време на извънредно положение. То е предвидено за 5 май в двора на училището, в което с помощ ще се включат преподаватели и класни ръководители. Ще бъдат спазени всички необходими противоепидемични мерки. Организирани са часови интервали за всеки клас, за да няма струпвания от хора на едно място. 

В Основното училище „„Н. Й. Вапцаров“ е направена организация продуктите да бъдат раздадени до адрес на 98 ученици от подготвителната група, както и от първи до четвърти клас. В учебното заведение е нает медиатор по проект „Подкрепа за успех“, който ще раздаде плодовете и млечни продукти с организиран превоз на 4 и 5 май. Директорът Тошко Керанов коментира, че е предпочел сам да организира транспорта. По думите му такъв може да бъде осигурен от фирмата, обслужваща училището или с помощта на Българския Червен кръст. Доброволческата организация беше осигурила транспорт за акцията на ОУ „Н. Й. Вапцаров“, чрез която нуждаещи се ученици получиха хранителни продукти. 

Тошко Керанов сподели, че на медиатора е осигурено подходящо защитно облекло заради пандемията от COVID-19. “Мисля, че няма да има проблем за медиатора, тъй като изпълнява и други подобни мисии по време на дистанционното обучение“, каза в заключение той. 

На 12 април бяха предвидени 420 000 деца и ученици да получат полагащите им се продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Това е част от политиката за подпомагане на българските производители по време на извънредното положение. От въвеждането на извънредното положение до момента количествата по двете схеми, които не са усвоени от децата, ще им бъдат предоставяни поетапно.