Близо 2 000 добруджанци са поискали персонален идентификационен код от НАП от началото на годината

От началото на годината до края на месец март 1900 добруджанци поискаха и получиха от НАП персонални идентификационни кодове (ПИК).

Близо 2 000 добруджанци са поискали персонален идентификационен код от НАП от началото на годината

Притежаването на ПИК дава възможност на гражданите да декларират своите доходи по-бързо, по-лесно и безпроблемно, като от тази възможност от началото на данъчната кампания 2020 година са се възползвали над 3152 физически лица.


Притежателите на персонален код могат да ползват още електронни услуги на НАП, сред които – да извършват проверка на регистрираните им трудови договори в НАП от работодателя, какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, а така също и да получават информация за данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната до момента сума и др.

От НАП Добрич напомнят на гражданите, че на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е достъпна функционалност, която дава възможност на здравноосигурените, които имат персонален идентификационен код на НАП, да разглеждат своето пациентско досие. Така всеки може да провери какво лечение е отчетено и платено на негово име.

Първата електронна услуга, която НАП представи на своите клиенти през 2003 г., беше подаването на ежемесечните справки-декларации по ДДС. В момента приходната агенция предоставя на своите клиенти над 140 е-услуги, достъпни с квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код.

От НАП съветват физическите лица, които трабва да декларират доходите си до 30 април, да използват електронните услуги на Агенцията, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Клиентите, които са решили да посетят офиса, трябва да се съобразят с въведения контролиран пропускателен режим и да спазват необходимото отстояние.