Областният управител на Добрич върна две решения на Общинския съвет

Областният управител Красимир Кирилов върна за ново разглеждане две решения на Общинския съвет в Добрич.

Областният управител на Добрич върна две решения на Общинския съвет

Едното е за удължаване срока на договор за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД, отпуснат за изпълнение на проект „Реконструкция и благоустрояване на градската среда в Добрич“. Местният парламент е дал съгласие видът на дълга да бъде променен от краткосрочен в дългосрочен, без да има правно основание. Мотивът за връщане на решението от областния управител е, че в този вид то не отговаря на изискванията на Закона за общинския дълг.


Второто решение на Общинския съвет, върнато като незаконосъобразно, се отнася за Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местни данъци и такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич. 

В мотивите за връщане на решението областният управител посочва, че е прието в разрез с нормативната уредба и се повишават размерите на някои от местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Добрич, въвеждат се нови, а други - отпадат. Съгласно Закона за нормативните актове в мотивите при внасяне на решението трябва да бъдат посочени причините за приемане на предложеното решение, както и целите, които са поставени и други изисквания на закона, които не са спазени.

Подробно мотивите за връщане на двете решения за ново разглеждане от Общинския съвет са посочени в заповедите на областния управител, които са публикувани в секция „Контрол по законосъобразност на актовете" на сайта на Областната администрация в Добрич.