Какво да правим, когато се приберем у дома по време на пандемията от COVID-19

Разпространението на COVID-19 се превръща във все по-глобален проблем, повечето от хората останаха по домовете си и така възниква въпросът - как да почистим и предпазим дома си от коронавируса.

Какво да правим, когато се приберем у дома по време на пандемията от COVID-19

Пролетното почистване доби съвършено нов смисъл в положението, в което се намираме в момента и мерките за недопускане разпространението на коронавируса. Повечето от нас се притесняват, че при връщането си вкъщи след работа, пазаруванеили разходка с домашния любимец могат да донесат вируса и да заразят своите близки. 



Днес Ви представяме няколко стъпки, които трябва да спазваме, след като се приберем у дома. 


Преди да прекрачим прага на дома, в който живеем, е много важно да събуем обувките си пред входната врата, защото това е най-лесния начин да вкараме бактериите. Препоръчително е и да оставим връхните си дрехи навън, на слънце в продължение на няколко часа. 


Първото нещо, което трябва да направим, когато влезем у дома, е да дезинфекцираме тялото си. Не е нужно всеки път да влизаме под душа, достатъчно е да измием ръцете си със  съпун много внимателно.  


Ако работите у дома почиствайте често своето работно място, изтривайте клавиатурата и мишката на вашия компютър, защото ако сте ги докоснали с мръсни ръце, вирусите могат да живеят по тях доста дълго време. 


Нещо което много често пропускаме е да дезинфекцираме своите мобилни устройства и ключове. Ние може да сме си измили добре ръцете, но сме пипали тези предмети преди това и по тях все още е вероятно  да има живи бактерии и вируси. Почистването трябва да стане много винимателно с мокра кърпичка, дезинфектант, или спирт. 


Ако все още се притесняваме, че може да сме донесли неканен гост в дома си, можем да почистим всички метални дръжки на врати, ключове за осветлението, смесители за вода, дистанционни управления и всякакви повърхности с дезинфекционни материали. Ако сте решили да използвате белина след това трябва да проветрите добре помещението. 


След разходка с домашните любимци навън, освен себе си трябва да дезинфекцирате и тях. Препоръчва се, докато сте навън с Вашето куче, да не позволявате на непознати да го пипат и галят, защото вирусите и бактериите могат да живеят по козината на домашния любимец и той без да иска да донесе заразата във Вашия дом и да Ви разболее. След като се приберете от разходката, почиствайте лапите на животното отново с мокра кърпа. 

Въпреки всичко, най-добрата превенция е да ограничим максимално движението си, да останем у дома и да спазваме инструкциите на Национален оперативен щаб за борба с COVID-19.