РЗС прави референдум за нова конституция

Партия „Ред,законност и справедливост“ стартира подписка за предизвикване на национален референдум,обяви в Добрич председателят й Яне Янев. Основният въпрос,който ще бъде зададен на българските граждани,е свързан с предсрочното прекратяване на мандата на 41-я парламент и свикването на Велико народно събрание за приемане на нова конституция.

Янев изрази увереност,че в рамките на законно установения срок от три месеца ще бъдат събрани близо един милион подписа. По думите му с подписката се организира първият от 20 години насам вот на дов рие от избирателите към правителството.

Според РЗС България няма нужда от 240 народни представители,а оптималната цифра е 100. Оттам настояват броят на министерствата да е фиксиран в конституцията без възможност да бъде променян,а при идването си на власт Правителството да предложи програма за управление на страната,която да е със силата на закон.

Хората на Янев искат да се въведат критерии за заемането на изборни длъжности и процедура за персонално отзоваване на министри при несправяне с поетите ангажименти. „При тази конституция реф рмата в съдебната власт е невъзможна. На първо място трябва да се въведе опция за избор на административните длъжности“,каза Янев.

Според него в новата конституция трябва да бъде заложено правилото за независима и децентрализирана местна власт,като реформата започне още от ниво селски кметове. Те трябва да станат първостепенни разпоредители с бюджета и да имат възможност сами да кандидатстват за средства по европейски програми,настояват от РЗС. Подписката ще продължи до 6-ти декември.

Във всички градове ще има обособени пунктове,а по селата ще се ходи от врата на врата. Подписи ще се събират и от българите в чужбина.