3 години условно за причинена по непредпазливост смърт на пътя

Наказание от 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич, на 21-годишния Златин Зл. Р. от с. Царевец, община Ген. Тошево.

3 години условно за причинена по непредпазливост смърт на пътя

Той бе признат за виновен за това, че на 01.01.2011 г. по пътя гр. Добрич – гр. Ген. Тошево, в землището на с. Ген. Колево, на около 300 метра след разклона за с. Ген. Колево при управление на лек автомобил „Фолксваген Пасат”, е нарушил правилата за движение по пътищата от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 45-годишен мъж от Варна и три средни телесни повреди на съпругата му. 

Окръжен съд – Добрич, лиши Златин Р. от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години.

Присъдата е съобразена с разпоредбите на съкратеното съдебно следствие, по реда на което бе разгледано делото. Съдът допусна това, след като подсъдимият призна вината си и всички факти в обвинителния акт. Този институт задължава съда да определи наказание в рамките на предвиденото в Наказателния кодекс за това престъпление и да го намали с 1/3.

Прокурорът по делото пледира Златин да получи наказание 4 години и 6 месеца лишаване от свобода и след редуцирането му да изтърпи 3 години лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок.

Процесуалният представител на ищците поиска максимално наказание, предвид изключително тежкия вредоносен резултат от поведението на подсъдимия.

Адвокатът на Златин се обоснова на смекчаващите обстоятелства като младата възраст на подзащитния му, признанието и разкаянието му, както и на липсата на други осъждания, и помоли за наказание до 3 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и лишаване от право да управлява автомобил за 3 години.

По делото е установено, че Златин Р. е завършил курс за водач на МПС и получил свидетелството си на 28.12.2010 г. Три дни след това – на 01.01.2011 г.вечерта, заедно с трима приятели тръгнали за гр. Ген. Тошево. Потеглили около 20,30 ч. с лек автомобил „Фолксваген Пасат”, собственост на майката на подсъдимия и шофиран от него. Пътят бил мокър. Непосредствено преди разклона за с. Ген. Колево, на прав участък от пътя, Златин Р. управлявал колата със скорост от 99,41 км в час при включени къси светлини, и погрешно възприел колата на пострадалия в своето платно. Златин Р. задействал спирачната система и завил „Фолксвагена” на ляво, при което навлязъл с лявата част на автомобила си в насрещната лента за движение. Настъпил удар между предните леви части на двете коли. След това „Фолксвагенът” се завъртял около предната си лява част и последвало съприкосновение с лявата странична част на „Опела”.

Автотехническата експертиза по делото установява, че ако подсъдимият беше управлявал автомобила с максимално допустима скорост от 49,39 км в час, при движение на къси светлини, той би имал възможност да реагира и да избегне произшествието, спирайки преди мястото на удара.

В резултат на катастрофата шофьорът на „Опела” е починал на място, а съпругата му е получила счупване на раменната кост на лявата ръка, счупване на двете кости на лявата предмишница и счупване на лъчевата кост на дясната ръка, които са обусловили затруднение в движението на двата горни крайника за период около 3 месеца.

Златин Р. има основно образование, не е женен, безработен е, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.