Земеделци се опасяват от забавяне на семената и торовете заради извънредната ситуация в страната

Опасенията на земеделския бранш са, че ако ситуацията с разпространението на коронавируса скоро не бъде овладяна ще бъдат спрени доставките на торове, препарати и семена, които към момента се бавят.

Земеделци се опасяват от забавяне на семената и торовете заради извънредната ситуация в страната

Във фирмата на земеделския производител Йордан Апостолов работят около 50 души, всички те спазват мерките за недопускане разпространението на  COVID-19. По думите на Апостолов всеки ден им се води инструктаж и им се обяснява какво трябва да се прави.  Опасенията му обаче са свързани с това, че земеделската годината ще бъде затруднена, заради проблемите със снабдяването с торове, семена и препарати, които не могат да бъдат доставени или се бавят поради извънредното положение в много от страните, свързано с разпространението на коронавируса. „Повечето страни вносителки отказват да внасят препарати, защото ги остават за тяхното производство”, заяви Йордан Апостолов. Той допълни, че при влошаване на ситуацията ще има ресурс за заплати и осигуровки на служителите си само за следващите два месеца. 



„Никога досега човечеството не е изпадало в подобна ситуация, с изключение на средните векове. В най-новата ни история нито аз нито някой от средната възраст не е преживявал такова нападение, според мен мерките трябва да се менят поетапно всеки ден, защото всичко зависи от това какво се случва с разпространението и според мутацията на вируса”, категоричен е Апостолов. 

Работниците в стопанството на Иван Белчев са четирима, те също спазват разпоредените мерки – носят маски и са инструктирани да стоят поне на 3 метра разстояние един от друг. По думите на земеделският производител към момента има торове и препарати, само доставката на семена е закъсняла, а тази от Италия изобщо не е пристигнала. Иван Белчев сподели, че  единственото му опасение е, че заразата ще се разпространи и ще разболее много хора. Той изрази надеждата си коронавирусът да отшуми до края на месец май. 

Управителят на фирмата вносител на торове „Ледра България” ООД Миглена Александрова заяви, че към момента няма проблем с доставката на торове, понеже границите са затворени, но има „зелени коридори”, предназначени за търговията като цяло. „Нашият завод в Гърция е с намалени щатни бройки, но продължава да работи и да изпълнява поръчки”, сподели тя. Миглена Александрова допълни, че  към този момент земеделците нямат основание за притеснения. „Според нас за сега няма проблем с доставката на торове, но не се знае какво ще се случи през утрешния ден. Все още има „зелени коридори” и стоките пътуват, било то със закъснение, но пристигат”, категорична е тя.