Красимир Янков: Нужно е свикване на КСНС и постигане на консенсус между институции, партии и експерти

С изявлението си президентът създава усещане на напрежение между институциите, а хората очакват стабилност единодествие между институциите

Красимир Янков: Нужно е свикване на КСНС и постигане на консенсус между институции, партии и експерти

"Приетите мерки от извънредното законодателство дават правомощия на безконтролни хора. Сега  е време за консолидиране, а не за изолация на институции. Ветото трябва да бъде гласувано в условие на консенсус, а не при наложено решение от мнозинството." Това каза по БНТ народният представител от ПГ на "БСП за България" Красимир Янков. Според него Министеркият съвет е иззел функции на държавния глава и на Народното събрание. "Мисля, че сега е времето за провеждане на КСНС. Там е мястото за намирането на консенсус и общо виждане между политическите партии, да бъдат представени вижданията им и експертизата, за да не се стига до усещане за напрежение."


"С изявлението си президентът създава усещане на напрежение между институциите. Сега хората търсят стабилност и очакват единодествие между институциите", каза Красимир Янков.

По отношение на искането на президента за вето на текст предложен левицата за борба със спекулата, Красимир Янков уточни, че тези текстове са предложени от Корнелия Нинова и тесен екип, около нея. "Още в края на миналата седмица, преди приемането на Закона, алармирах, че ще се стигне до спекула. В пазарна икономика не може да има такова понятие в широкия му смисъл. Допустими са регламентирани цени върху режийните, като ток, вода, газ и др. Алармирах органите на реда, министъра на икономиката да се ангажират с контрол в складовете за наличност на стоки от първа необходимост, за да не се стигне до изкуствени дефицити и те да доведат до повишаването на цените. Там трябва да е насочен целият ресурс по отношение на спекулата. Нужни са и зелени коридори за внос на стоки, за да няма дефицит", поясни Красимир Янков. Той се съгласи, че хората остават усещането за хаос и приемане на законодателство на пожар. "Хаосът започна от първите действия на премиера и правителството. Противник съм на острото противопоставяне, нужни са смислени предложения от хора, на които да се чуят аргументите. Трябва консенсус", категоричен бе той.

Красимир Янков припомни, че още от 2006 година има приет национален план за действие при грипни епидемии. В него е регламентирано сформиране на Национален пандемичен коминтет, който се оглавява от вицепремиер и ясно разписани функции на длъжностни и експертни лица. Вместо това, министър - председателят е сформирал Национален кризисен щаб. Красимир Янков припомни, че по време на птичия грип от 2008 - 2009 година, именно на база на инструкциите в този План, голяма част от гражданите дори не са усетили, как държавата си е свършила ефективно работата.

Красимир Янков заяви, че президентът Румен Радев, в качеството му на главнокомандващ на въоръжените сили, е реагирал твърде плахо на отнемането на правомощията му, след като армията беше включена в действията в борбата с пандемията. "Армията може да бъде включена, но дълбоко се съмнявам, че ангажираните от нея служители имат компетентността да работят с граждански лица. Има друг ресурс, който може да се използва от МВР - частна охранителна дейност и др. Нужен е синхрон. Държавата има ресурс да се справи със ситуацията. Трябва да загърбим индивидуалното и да мислим за общото. Освен мерките предприети от правителството за разпространение на пандемията е нужен и общ план за действие", поясни Красимир Янков.

Той добавни, че трябва да е ясно как ще бъде подкрепена икономиката и бизнесът. "Основната дума в предложенията на управляващите е - кредит. Предупреждавам, че с кредит ще се влезе в друга криза - бизнесът ще влезе в спирала, от която трудно ще излезе", каза народният представител от БСП.

Красимир Янков беше категоричен, че държавата трябва да участва с капитал в помощ на определени икономически сектори, които са най-засегнати от пандемията.