Важни телефони при признаци на коронавирус

Ето и част от телефоните, които може да си запишете, за да сте подготвени!

Важни телефони при признаци на коронавирус

112 - Национален телефон, РЗИ - Варна 052 665 200, РЗИ - Добрич 058 588 614. Проверете си здравните (сини) книжки за телефона на вашия личен лекар, за да може да имате контакт при нужда.



Министерството на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV. На номер 02 807 87 57, гражданите могат да получат информация от лекар-епидемиолог. Линията ще работи от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа).

Какви са симптомите на инфекция COVID-19

От това, което знаем досега, вирусът може да причини леки грипоподобни симптоми като

• треска

• кашлица

• затруднено дишане

• болка в мускулите

• умора

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, синдром на остър респираторен дистрес, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични състояния изглежда са по-уязвими от тежките заболявания.

Още по темата може да видите с сайта на Национален център за заразни и паразитни болести.

Какво да прави човек със съмнение за коронавирус?

От националния щаб за коронавируса настояват хората да се свързват с личните си лекари по телефона, за да получат съвет от тях как да действат. Не трябва да ходят в кабинетите им, за да не разпространяват (евентуалната) зараза. Общопрактикуващият лекар може да препоръча на пациента да се свърже със Спешна помощ. Те имат оборудвани със защитни облекла екипи и трябва да го закарат до съответно здравно заведение по региони.

Хората, които нямат личен лекар, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на своето населено място.

Източник: https://bnr.bg/