Д-р Баева: Държим децата в Добрич да се хранят качествено /ВИДЕО/

Здравословната храна в детските заведения трябва да бъде придружена и с такава у дома. Около 75% от необходимата дневна доза полезни продукти се приемат през деня в детската градина и ясла.

Д-р Баева: Държим децата в Добрич да се хранят качествено /ВИДЕО/

За да е на сто процента пълноценно храненето, то трябва да бъде такова и след като децата се приберат вкъщи, за което отговорност имат родителите. Това коментира зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ в община Добрич д-р Емилия Баева в интервю за новото пролетно меню в детските заведения. То ще бъде въведено от първи април. Д-р Баева увери, че направените промени касаят храната на децата от три до седемгодишна възраст. По думите й новостите главно са свързани с разпределението на хранителните продукти, което е наложено по изискване на Наредбата за детско хранене.



Промените не са по отношение на продуктовия набор, а  свързани с изискванията и разпределението на хранителните продукти. В новата наредба се намалява количеството на месо, намалява се рязко и количеството на захарта“, каза зам.-кметът.

Д-р Баева даде пример за рецепти, в които захарта ще бъде намалена двойно. По думите й това може да предизвика негативна реакция в родителите. Причината е, че закуската в менюто няма да бъде толкова сладка и децата първоначално може да не са удовлетворени.

Зам.-кметът коментира и количеството мляко в менюто на децата, което според някои родители е в по-голямо количество.

 “Някои казват, че количеството мляко е много. Такива са изискванията - 400 грама за децата от една до тригодишна възраст, 350 грама от три до пет години и 300 грама от пет до седем. По наредба количеството мляко трябва да бъде осигурявано всекидневно“, каза д-р Баева и допълни, че менюто на детските градини се различава от това в яслите откъм енергийния внос. Колкото по-големи са децата, енергийният внос се засилва, както и количеството на отделните хранителни продукти.

Тя беше категорична, че за качественото меню в детските заведения има стриктни изисквания и към доставчиците на храна.

Мисля,че доставчиците се убедиха, че хранителните продукти трябва да са по-различни, с по-високи изисквания и печалбата да не е точно от децата“, заяви д-р Баева.

Тя коментира още, че хранителните продукти, приемани от децата, имат отношение към ранното детско развитие. По думите й дневното меню на подрастващите оказва влияние не само на физическото, но и на когнитивното развитие.

Повече от разговора ни с д-р Емилия Баева за пролетното меню в детските градини и ясли, децата с хранителни непоносимости и новото спрямо миналата година може да видите в интервюто: