Гергана Пенева: Педикюрът не е само лакиране и красива декорация, той е здраве

Гергана Пенева е маникюрист от 13 години, 5 от които се занимава с терапевтичен педикюр. Споделя, че грижата за ходилата е изключително важна за здравето на човек.

Гергана Пенева: Педикюрът не е само лакиране и красива декорация, той е здраве



През 2016 година Гергана Пенева изкарва първия курс за терапевтичен педикюр. Понеже в работата си жената среща много клиенти с проблеми с ходилата, които дори не знаят, че ги имат– вроговени нокти, гъбички, мазоли и други, тя решава, че именно с това трябва да се занимава и да им помага. 

Терапевтичният педикюр е превенция към здравето на ходилата, обработват се пети, нокти, като се монтират коригиращи системи, за да се изправи нокътя, лекуват се гъбички по ноктите, по ходилата, мазоли, кокоши тръни, изобщо всичко, което е свързано със здравето на ходилото.  Гергана Пенева работи с лекари - специалисти в тази област. „Когато дойде клиент с впити нокти, за съжаление има и такива, които имат и възпаления вследствие на този проблем, аз първо го изпращам на лекар, за да се излекуват и след това преминавам към монтиране на коригиращата система. В някои случаи е болезнено, но има невероятен успех”, сподели тя. 

По думите й грижата за ходилата е изключително важна. „Хората не го осъзнават, но появата на плоскостъпие, това означава да ти е  паднал свода, се отразява върху целия опорно двигателен апарат, появяват се впити нокти и отлепване на нокътя от нокътното легло, затова се появяват и гъбички. Промяната на свода води до много проблеми и е много важно хората да осъзнаят, че педикюрът не е само лакиране и красива декорация, той е и здраве”, сподели тя.  


Гергана Пенева работи с клиенти от всички възрасти, най-малкият е на няколко месеца, а най-възрастният  - на 96 години. 

В последно време се наблюдава все по-голям интерес към терапевтичния маникюр както от дамите, така и от мъжкото съсловие. „Преди мъжете смятаха, че маникюрът и педикюрът са за жените, но сега осъзнават, че това е здраве”, категорична е Пенева. 

Освен маникюр и терапевтичен педикюр в салон „Гери-то” се извършва фотодинамична терапия за лечение на гъбички по ноктите, която действа на принципа на лед светлина, взаимодействаща със специален гел. Уредът произвежда озон, който убива всеки един микроорганизъм. Процедурите са безвредни и могат да се извършват и на бременни жени.  

Гергана Пенева извършва и терапии за заздравяване на нокътните плочки, вследствие на гел лакове. Понякога, когато гъбичката вече е излекувана, или е на път това да се случи, пациентите са останали почти без нокът, а това може да е много смущаващо за дамите, особено през летните месеци. Тогава се прави специална протеза и се изгражда нокът. По този начин се продължава лечението и никой не разбира, че пациентът е имал някакъв проблем.  В салона се изготвят и специални ортези за разделяне на пръстите на краката при ошипяване на ходилата. 

Гергана Пенева е категорична, че всичко може да се излекува ако клиентът е постоянен. „Аз давам препоръки и казвам какво трябва да се направи, основно работата е за клиентите, ако те не са постоянни  - няма да има никакви резултати”, каза в заключение тя. 


Студио за педикюр и маникюр „Гери-то” се намира на ул. „Дойран” 7, до х-л „Тиара”, работи от понеделник до събота от 8 до 19 часа.