Добрич се поклони пред паметта на загиналите за свободата на България (+СНИМКИ)

Стотици добричлии се стекоха на паметника на хан Аспарух, за да отдадат почит на загиналите за Освобождението на България.

Добрич се поклони пред паметта на загиналите за свободата на България (+СНИМКИ)




Празникът започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет в храм "Свети Георги". Службата беше проведена от ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия и отец Стоян. 


Възпитаници на добричките училища поведоха празнично шествие под наслов „Първите“, което завърши пред паметника на хан Аспарух. Там се проведе тържествен ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.


На честванията по случай 142 години от Освобождението на България от османско владичество присъстваха Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич, флотилен адмирал Георги Пенев - заместник командир на Военноморските сили на Република България, народните представители Даниела Димитрова, Йордан Йорданов и Даниел Петков, Оксана Жерновая - консул на генералното консулство на руската федерация в град Варна, областният управител на област Добрич Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова,членове на кметския екип, общински съветници, почетни граждани на град Добрич, военноинвалиди и военни от запаса, представители на съюза на ветераните от войните, представители на Областната дирекция на МВР, представители на политически партии и движения и граждани и гости на града. 


"Изправени пред съдбоносни исторически събития ние като народ сме се обединявали, ръководени не от егоизма си, а от мисълта за другия. Истината е, че това ние е най-ценното, което може да има един народ. Няма ли го няма и народ", каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. 


Паметта на загиналите за свободата на България беше почетена с минута мълчание.


Издигнати бяха знамената на Република България, Европейския съюз и Добруджа.


Венци и цветя бяха поднесени на паметника на хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини.