Обвиняем за кражба на лаптоп остава в ареста

Окръжен съд – Добрич, потвърди за втори път наложената на 32-годишния Васил Ан. Г. от Добрич мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обвиняем по досъдебно производство на Първо РУП на МВР – Добрич, за кражба на лаптоп от офис в центъра на града след взломяване на стъкло на входната врата. Деянието е извършено около полунощ на 23.08.2011 г.

Обвиняем за кражба на лаптоп остава в ареста
На 25.08.2011 г. Районен съд – Добрич, е наложил на Васил Г. мярка за неотклонение задържане под стража, която въззивния съд потвърди на 08.09.2011 г. Междувременно 32-годишният е поискал от първоинстанционния съд изменение на мярката, и с жалба до въззивния съд оспорва определението, с което на 15.09.2011 г. Районен съд – Добрич, е отказал да уважи искането.

Адвокатът му пледира, че от събраните доказателства не може да се направи обосновано предположение за авторство на подзащитния му на деянието, за което е привлечен да отговаря. Васил Г. имал постоянен адрес, живеел със семейството си и нямало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Според защитника по-леката мярка за неотклонение - домашен арест, ще окаже същата превантивна роля спрямо неговия подзащитен.

Представителят на Окръжна прокуратура се противопостави на жалбата като неоснователна. Прокурорът посочи, че по делото може да се направи обосновано предположение, че Васил е извършил престъплението, което се наказва с лишаване от свобода. Наличието на реална опасност той да стори ново деяние се извежда от досегашните 11 осъждания на лицето.

В последната си дума Васил помоли да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

След като прецени представените доказателства, становищата на страните и високата обществена опасност на дееца и деянието, съдът потвърди ареста му.

Актът на Окръжен съд – Добрич, не подлежи на обжалване и протест.

Васил Г. има основно образование, не е семеен, осъждан е, работи.