Децата от Кардам остават при баба си и дядо си

Поредното дело за временно настаняване на децата от с. Кардам, чието братче почина от натравяне с фосфин, при техните баба и дядо се проведе в съда в град Генерал Тошево днес.

Децата от Кардам остават при баба си и дядо си

Припомняме, че в началото на декември месец, майката напусна дома си по предлог, че отива да вземе документ от лекарите на детето във Варна и не се върна. Към момента тя е поддържала връзка само с майка си по телефона, но не е проявила интерес към децата си, а по-скоро към техните надбавки. 



Преди близо две седмици се е състояло делото за четирите деца, като решението е било те да бъдат настанени по съдебен ред при свои близки или роднини, в случая техните баба и дядо, до навършване на пълнолетие. То ще влезе в сила в 14-дневен срок. 

Днес в Районния съд в Генерал Тошево се гледа делото за временно настаняване и на последното дете – петгодишната Мирослава. Искането е на Дирекцията „Социално подпомагане” в град генерал Тошево.  В залата беше доведен бащата Мирослав, който излежава присъда във варненския затвор. Той също даде съгласието си децата да бъдат настанени при родителите на бившата му съпруга до навършване на пълнолетие.

В съдебната зала бяха изслушани като свидетели бабата и дядото на децата.  Те обясниха, че от 10 декември миналата година не са виждали своята дъщеря. Към момента тя е общувала само със своята майка, но не се е поинтересувала как са децата й, а е питала само за техните надбавки. 

Стоянка Иванова заяви, че от една година с нейния съпруг Живко Иванов се грижат за своята внучка Мирослава и нейните братя и сестри. Според бабата и дядото са категорични, че битовите условия, в които се отглеждат при тях децата са достатъчно добри и нямат проблеми от финансова гледна точка. 

Съдът счете делото за изяснено от правна страна и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.