Причиняване на смърт по непредпазливост е работната версия за детето в Кардам

Причиняване на смърт по непредпазливост при извършване на действия, опасни за живота и здравето е работната версия на Окръжната прокуратура в Добрич по случая с починалото дете в Кардам.

Причиняване на смърт по непредпазливост е работната версия за детето в Кардам

От съдебномедицинската експертиза става ясно, че деветгодишното момче е починало от вдишване на отровния газ фосфин,  който е бил в таблетки за борба с гризачи, зазидани в стена в дома, където е живяло. По думите на наблюдаващия прокурор Пламен Николов таблетките са поели влага от мокра пръст. Фосфинът се е активизирал във влажна среда, започнал е да отделя отровно вещество в интензивен стадии. Концентрацията на фосфин  в черния дроб на детето е била смъртоносна. Не са открити следи от отровния газ в храносмилателния му тракт. 



С опасност за живота е една от сестрите на починалото 9-годишно дете от село Кардам 

Работната версия на прокуратурата е причиняване на смърт по непредпазливост при извършване на действия, опасни за живота и здравето. Предвиденото наказание по член 123, ал. 1 от  Наказателния кодекс е лишаване от свобода от една до шест години.

Починалото дете в с. Кардам се е натровило с токсичен газ, отделен от отрова за вредители

Пламен Николов подчерта, че работата с подобен вид химически препарати за борба с гризачи е регламентирана дейност и представлява източник на повишена опасност. Само лица с определена правоспособност  и при спазване на строги изисквания могат да работят с тези препарати.  Поради силната отровност на веществата има въведени правила за работа с тях от държавата.  Дядото, поставил таблетките за борба с гризачи в стената, не е имал необходимата правоспособност.

„Не е повдигнато обвинение, тъй като тепърва ще се изяснява как е попаднал препаратът при тях, дали друго лице е нарушило правилата за съхранение и работа с препаратите, за да се допусне те да попаднат в ръцете на хора, които не знаят как трябва да се работи с тези препарати.   Предстои назначаване на нова експертиза, чрез която да се установи какви точно правила са действали за конкретния биоцид - към момента на излизането му от склад  за препарати за растителна защита спазени ли са изискванията и ако не са, какво точно престъпление е извършено“, коментира  наблюдаващият прокурор.

В заключение той уточни, че фирмата, която произвежда препарата подробно е описала на опаковката рисковете, налични при боравене с препарата. Посочено е и, че тoй не трябва да се употребява в помещения, където има хора.