Журналистът Георги Стоянов представи книгата си „Останете живи” пред ученици от Добрич

Войната по пътищата е война в мирно време.

Журналистът Георги Стоянов представи книгата си „Останете живи” пред ученици от Добрич

По покана на народните представители от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова днес в три учебни заведения в Добрич гостува журналистът Георги Стоянов със своето издание „Останете живи”



Книгата беше представена пред ученици от ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост, СУ „П. Р. Славейков” и ПГ по туризъм „П. К. Яворов”.

Георги Стоянов е редактор на новинарския сайт „Плевен утре”. Провокиран от лошите новини и „черната статистика” по пътищата на страната ни той решил да напише книгата „Останете живи”. Основен акцент в нея е човешкия фактор, който е пряко свързан с войната по пътищата и разказва 14  истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци.   В книгата е вкарана и цялата статистика за загинали и ранени по пътищата на България от 1951 година насам. 

Георги Стоянов представи пред гимназистите и бъдещи шофьори някои от историите, които са го провокирали да се заеме с написването на книгата. Единият е случаят, в който преди няколко години край Луковит в катастрофа загинаха трима младежи. Шофьорът, който ги блъснал бил без книжка и избягал от местопроизшествието. По късно бил заловен, в момента той излежава присъда. Друга история е за две момичета в навечерието на абитуриентския си бал, които тръгнали с автомобил към местността Кайлъка, край Плевен, за да се срещнат със свои съученици. Едната от девойките, която управлявала автомобила оцеляла, но за жалост другото момиче - не. Третият случай със загинал вследствие на катастрофа младеж е с 18-годишно момче, което не съобразило скоростта с условията на пътя. В един дъждовен ден минал през дупка, ударил се с автомобила си в дърво и загинал на място. 

„Това бяха 3 случая с отнети млади животи, които наистина ме провокираха, че нещо трябва да се направи по тази тема. Аз знам, че една книга няма да спре войната по пътищата, но се надявам повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни участници в движението, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя”, категоричен беше Стоянов.

На срещите с децата стана ясно, че и в трите училища има ученици, пострадали при катастрофи, включително и загинали.

Всяко от учебните заведения получи от депутатите бройки от книгата „Останете живи“, които ще станат част от училищните библиотеки. Такива ще бъдат предоставени и за другите учебни заведения в града.