Деца от Добрич се потопиха в магията на четенето с книгите за Хари Потър в РБ "Дора Габе"

За пета поредна година Регионална библиотека „Дора Габе” се включи в световната инициатива „Нощ на книгите за Хари Потър”.

Деца от Добрич се потопиха в магията на четенето с книгите за Хари Потър в РБ "Дора Габе"

Нейната основната идея е възможността да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите и четенето, както и истинското и неподправено забавление на всички малки и големи почитатели на момчето магьосник.


На 6 февруари  в сектор Работа с деца се събраха фенове от всички възрасти на героите от обичаната поредица, за да споделят увлечението си по техните приключения и да се забавляват. Темата на тазгодишното събитие беше „Тримагическият турнир“. Гостите от пети „а” клас на СУ „Св.Климент Охридски” с преподавател Радостина Калчева и други запалени фенове попаднаха в магичната атмосфера на вечерта на обявяването на Тримагическия турнир в Хогуортс. Библиотечните специалисти бяха подготвили вълшебни занимания и магически предизвикателства, които подложиха на истинско изпитание знанията и уменията на състезателите, разпределени в три отбора: „Грифиндор”, „Чорапите на Доби” и „Хари Потър”. Турнирът стартира с преодоляване кръга на възрастта, продължи с овладяване на призоваващата магия с помощта на заклинания и търсене на скрити предмети, решаване на игрословици и викторини, четене на любими откъси от „Хари Потър и Огненият бокал”. Най-голямо забавление предизвикаха игрите „Върнете чорапа на Доби” и „Овладей призоваващата магия”. В края на турнира гостите споделиха кой е любимият им герой, най-добрите му качества, най-любимият им момент от поредицата.

Всички участници в незабравимото събитие получиха подарък, изработен от библиотечните специалисти – книгоразделител с гербовете на различните домове в Хогуортс . Победителите в обявените конкурси за най-оригинален костюм, най-малък почитател, най-активен в магическите предизвикателства, най-отборен играч, най-голям фен и за най-впечатляващ аксесоар получиха за награда книги, а всички гости позираха за снимка като шампиони с Тримагическата купа и кесия с наградата от хиляда галеона, с шапка на вещица и метла, с ушите на Доби до неговия портрет.

Регионална библиотека „Дора Габе” отново ще се включи и в конкурса на издателство „Егмонт” за най-оригинална украса на събитието.