Заради температурните аномалии Берна от зоопарка в Добрич се е събудила за кратко

Мечката Берна се е събудила от своя зимен сън за кратко в края на миналата година

Заради температурните аномалии Берна от зоопарка в Добрич се е събудила за кратко

Резките климатични промени оказват влияние и на животните.  Застудяването през последните няколко дни се отразява добре за съня на мечките Берна и Костадин от Центъра за  защита на природата и животните, коментира за Добрич Онлайн директорът му Християн Христов. Прогнозата е, че през следващата седмица отново ще започне затопляне. По думите на Християн Христов мечките ще усетят температурните аномалии, aко в продължение на седмица е над 15 градуса и това може да попречи на зимния им сън. Така се е случило в края на декември месец, когато Берна се е събудила. Разходила се е, а при захлаждане надвечер се е прибрала обратно в бърлогата. По думите на Християн една от причините да се прибере е, защото не е открила храна. Докато спят такава не се оставя на мечките въпреки че в заграждението имат естествен ресурс – корени, кора от дървета, както и трева, която в момента е под снега. Ако Берна и Костадин се събудят по-рано и не влязат в хабитата до два-три дни ще бъдат захранени с плодове и зеленчуци. Очакванията са те да спят до началото на месец март.



“Те са достатъчно захранени, имат маса и тегло.  В момента метаболизмът им е забавен. Единствената храна, която могат да приемат са леки плодове и зеленчуци - краставици и ябълки.  Обикновено с това се захранват след сън. Ако видим, че два-три дни обикалят и нямат намерения да влизат, ще им подадем храна. Ще преценим кога да ги захраним”, коментира в заключение Християн Христов. 

Миналата година първи се събуди Костадин в началото на месец март, не след дълго го последва и Берна. Надеждите тази година са те да спят до същия период на годината.