Легендарната руска водка празнува рожден ден

Днес се отбелязва неофициалният рожден ден на легендарната руска водка.

Легендарната руска водка празнува рожден ден

На 31 януари 1865 г. Дмитрий Менделеев защитава своята знаменита докторска дисертация „За съединяването на спирта с водата”, над която ученият работил цели две години. Тя се съхранява в музея на Менделеев в Санкт Петербургския държавен университет. В труда си Менделеев изследвал разтворите на спирт и вода, тяхната концентрация и температури. В четвъртата и петата глава се говори за концентрациите на 33,4% и 40% разтвори, като е ясно, че не става дума за биохимичното им въздействие върху живите организми. Възможно е да става въпрос за съвпадение, но до днес 40-градусовата водка се смята за стандарт в руското производство.



Въпреки това се предполага, че руската водка съществува поне от 600 години. В началото тя се произвеждала от пшеница или ръж и била много популярна както сред простолюдието, така и в аристократичните среди. По времето на Петър Първи обаче водката била само около 20-градусова и така наричали практически всяко хлебно вино. Монархът, който много обичал питието, въвел и понятието „чашка-глоба”. Тази чашка побирала около 1,5 литра водка и трябвало да бъде изпивана на един дъх от закъснелите на празненствата. Именно Петър Велики разрешил и на жените да пият водка на обществени места. Обичайната мярка по това време била 150 грама. Иначе водката се продавала на ведра с обем 12,5 литра.

Водката се използвала и като награда. През 1830 г. майстор Пьотр Телушкин безстрашно се качил на кулата на Петропавловската черква и поправил повредения шпил на зданието. За смелостта си той получил от император Николай Първи грамота за специална привилегия – да може да пие безплатно водка във всяка кръчма и в неограничени количества. Това обаче не свършило добре – само след две седмици нечувано пиянство майсторът загубил безценната грамота. Отчаян, отишъл при царя, който наредил да жигосат на шията му двуглав орел, който да служи като знак за кръчмарите. Така се родил популярният в Русия жест да посочиш към гърлото си, когато искаш да ти налеят.

Източник: plevenzapleven.bg