Б. Борисов: Ще разпоредя на Горанов и ще оттеглим наредбата за касовите апарати /ВИДЕО/

Министър-председателят на България Бойко Борисов коментира въпроса с недоволството на ресторантьорския и хотелиерския бизнес срещу новата наредба за внедряване на нови касови апарати и софтуер.

Б. Борисов: Ще разпоредя на Горанов и ще оттеглим наредбата за касовите апарати /ВИДЕО/

Припомняме, че утре ресторантьорите заявиха, че ще излязат на национален протест пред парламента. Настояването им е за намаление на ДДС на 3%,  отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта и отлагане действието на Наредба Н-18 за касовите апарати. Според бранша тези изисквания биха довели част от тях до фалит.


По думите на премиера целта на новата наредба е данъчните да имат достъп до данните на търговците и сивият сектор да излезе на светло. Но по думите му когато се налагат правила, те не се харесват. 

„В България всичко трябва да е без пари, а в Сърбия и Гърция си плащаме за магистрали, дори до Солун сложиха още една такса от две евро, за която българите не се оплакаха и си платиха, но у нас държавата ни е длъжна. Когато отидете в заведение в Европа ви дават касови бележки, а в колко ресторанта в София ви дават касова бележка?“, попита Борисов. 

Той допълни, че забелязва странно поведение от страна на недоволния бизнес по отношение на наредбата. „Непрекъснато се говори къде е държавата по отношение на една или друга политика. Когато се вземат мерки и правителството излезе с решение – пак става проблем, защото мерките фалирали бизнеси”, коментира премиерът. 

„Ресторантьорите казват: „Намалете ни ДДС-то на 3%, защото иначе ще фалираме“. Искате да отидете на черно да си купувате домати, краставици, месо? Добре, ще разпоредя на Горанов и ще оттеглим наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим!? Колко иновативен е този бизнес, че оборотите му достигат до Макао и се връщат пак в България?“, попита премиерът. 

Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна заяви, че все още не разбирал недоволството на хотелиери и ресторантьори, тъй като по думите му, тези бизнеси година и половина не казали за проблемите си.

Снимка: Труд