Добричлия е създател на единственото безплатно училище за графити

Роденият в Добрич Дамян Николов е създател на безплатно училище за графити във Варна. Към момента е единственото безплатно и образователно място в страната, което учи хората на този вид изкуство.

Добричлия е създател на единственото безплатно училище за графити



Дамян Николов завършва Икономическия университет в крайморския град, но се занимава с рисуване на интериор, екстериор и картини. Той решава да развива и графити културата в градска среда. През май месец на миналата година основава Сдружението с нестопанска цел “Българско Графити Училище”, което се радва на интерес от страна на посетители. Към момента има около 30 записани, 20 редовни и по един нов на всеки две седмици. Посещаващите го са на възраст от 12 до 32 години. Художествените умения не са задължителни, за да бъде някой  част от графити училището. Има хора, разбрали за уменията си след посещение при Дамян Николов.



Разкажи за откриването на безплатното училище за графити

Идеята беше изцяло моя. Дълго време усещах липса на подобно пространство, от което има нужда тази култура. Липсата на свободни законни пространства за рисуване беше една от причините да желая създаването на тази общност. След като разбрах, че рисуването може да бъде забавно и добре платено, реших да се опитам да създам такова пространство. Реално не успях от  първия път, защото ми отне около година да намеря място за провеждане на занятия. Началото беше трудно, защото никой нямаше представа, че училището съществува. На първите уроци присъстваха максимум трима човека. За няколко месеца стигнахме моменти, в които се замислях дали да не се разделим на групи, защото нямаше място за сядане.


Училището е безплатно, как осигуряваш материали за рисуване на графитите и срещаш ли трудности

Училището е абсолютно безплатно. Редовните разходи се покриват от мен, хора, които ми помагат и от участия в различни фестивали. Трудно се издържа, защото материалите са скъпи, трудно се намират и пространства за рисуване с учебна цел. Затова имам нужда от помощ и подкрепа на частни фирми и община Варна за развитието на училището. Сам нямам нищо, всичко е създадено от хората, които ме подкрепят и тези, които са част от графити училището. 


Провеждате ли уроци на открито, рисувате ли върху фасади

Рисува се на открито върху наши учебни плоскости, по фестивали, работилници, както и по места, осигурени от частни имоти или община Варна.



Ти самият от колко време рисуваш графити, участвал ли си в инициативи, свързани с това изкуство, печелил ли си конкурси

Рисувам от около 11 години. През по-голямата част от този период  не съм рисувал със спрей, а само в скицник, защото нямаше легални места, нямах и финансовата възможност да рисувам на стена. Освен това всички близки смятаха, че това е по-близо до вандализъм отколкото до изкуство. През годините всички тези пречки  се изпариха. Разбрах, че рисуването може да донесе приходи, ако започна да инвестирам своята енергия по правилен начин.  Когато карам хората около мен да са щастливи, тогава и аз съм щастлив. Истината е, че границата между вандализъм и изкуство е много тънка. Двете трудно се балансират.


Участвал съм в редица състезания за графити и скици. Неведнъж съм печелил първо място, но все още има много какво да уча. Това, че си спечелил нещо, не те прави най-добрия в това. Графитите са изкуство, както всички останали производни и няма как да се определи най-добрия.

Рисувам абсолютно всичко. Всяка поръчка е предизвикателство с нови перспективи за развитие. Всеки път повърхностите, условията, техниката и тематиката са различни. Това ме кара да посрещам всеки следващ проект с нова нагласа и нови по-добри резултати.


Някои хора свързват графитите с вандалски прояви. Какво според теб трябва да се направи в тази насока

Проблемът е, че хората наричат всичко надраскано и изписано със спрей графити. Това не е така! Не всичко изписано със спрей е графит. Не всеки, който рисува със спрей е графити артист. В момента основното замърсяване е от футболни агитки, деца, израснали без вниманието на родителите си, хора, които се опитват да наложат своето изкуство по някакъв начин или такива, които имат желание да рисуват, но няма къде.


За справяне с проблема трябва да се осигурят свободни места за рисуване. Ако има места, където е позволено да се рисува, артистите ще могат да упражняват уменията си. Ще започнат да правят неща, които може би са по-разбираеми и полезни за хората. При младите артисти най-трудно е всяко начало. Ако бъдат подкрепени още в самото начало, много бързо могат да стигнат нивото на артисти, които се занимават от по-дълъг период с изкуството. Интернет е пълен с видеа и снимки, но това не е достатъчно, когато липсва практика.  

Няма как хората да приемат графитите за изкуство, ако не виждат стойностни неща по улиците. Като се замисля няма как да ги видят, защото всички рисунки трябва да са на позволени за целта пространства, а такива пространства липсват. Трябва да се обърне внимание на културата, младите и от какво имат нужда те.


Безплатното училище за графити се  помещава  в Арт Зона „На Тъмно“ на ул. „Стефан Стамболов“ 2 в град Варна. Всеки, който има желание да подкрепи младите артисти чрез материали или пространство за рисуване, може да се свърже с Дамян Николов на damyan.nikolov@yahoo.com.