Сеем първите цветя

Повечето цветни култури, които настаняваме в двора си, се нуждаят от производство на разсад.

Сеем първите цветя

Времето на засяване на семената за разсад зависи от скоростта на развитие на растенията. Най-ранният срок е средата на януари-началото на февруари, най-късният – края на април. През май се засяват директно в почвата семената на бързоразвиващите се едногодишни култури, които не се нуждаят от пикиране и защита от климатичните условия.


–           след 15 януари до първите дни на февруари се сеят семената на камбанките и бегониите;

–           хелиотроп, карамфили Шабо и пламъчета се сеят за разсад, дойде ли 15 февруари;

–           в първите 10 дни на март сложете семената на лобелията, петуниите, калцеоларията;

–           в края на март се сеят антиринумът, агератумът, карамфилите, пенстемонът, портулакът, рудбекията, флоксът, цинията, шзантусът;

–           последната седмица на март е времето, в което трябва да засеете видове, като вербената, газанията, годецията, ароматния грах, късните сортове астри, алисумът, колеусът;

–           първите дни на април трябва да отгледате разсад от ароматния тютюн, едногодишните гергини, мимулуса, клеомето, мирабилиса, венидиума.


Всяко растение, което се сади в градината, трябва да е достатъчно здраво и укрепнало, за да се прихване, затова за всеки вид се цели определено състояние и размер, при което пониците могат да се пренесат в градината. Например, разсадите от портулак трябва да достигнат поне 4 см, а лобелиите и иберисите – 5 см, за да бъдат подходящи за засаждане. Агератуми, бегонии и различни видове карамфили се садят навън, когато станат поне 6 см, а едногодишните астри и бегониите са подходящи за разсаждане при височина 7 см. Не по-малки от 8 см трябва да са пониците на вербената, акроклинума, скабиозата, декоративния фасул (не по-малко от 3 листа), летния флокс, едногодишните хризантеми (3 броя листа), целозията (не по-малко от 2 листа), цинията (не по-малко от 3 листа), ароматния грах (2-3 филиза). Ароматният тютюн пък трябва да е над 10 см, за да се разсажда навън.

Едногодишни цветни култури, които се засяват за производство на разсад през март.


Ако отглеждате цветен разсад на перваза на прозореца си и поставите лампа (1 лампа с дневна светлина от 60 вата на прозорец), то се ръководете от различните потребности на цветята от светлина. Особено взискателно в това отношение е калдъръмчето. То се нуждае от светлина, дори когато още не се е появило от семената (семената на калдъръмчето покълват само на светлина), проявява повишена нужда от слънце във всички стадии на развитие, например цветовете се отварят само в ясно време, държейки ги през нощта и в мрачно време затворени. Не толкова взискателни към светлината са астрите, карамфилите Шабо, алисумът, ароматният грах, космосът, а тагетесите, петуниите, ароматният тютюн, китайските карамфили понасят и леко затъмнение. Разсадът им може да се разположи в далечната страна на прозореца, на 0,5 метра от стъклото (при доосветяване). Доосветяването се включва в мрачните дни от сутрин до залез слънце на всички прозорци; на северните прозорци трябва да се пускат лампите както в мрачните, така и в слънчевите дни.


Ралицата минава през стратификация, за да никне

Семената на някои многогодишни култури трябва да се изведат от състояние на продължителен покой преди да се засеят през пролетта. За тази цел още през есента те се подлагат на стратификация, тоест смесват се с влажен пясък (в пропорция 1:3) и се съхраняват при температура 1-4 градуса (в хладилника или мазето), като се следи пясъкът да не изсъхва и да бъде рохкав. За тази цел редовно трябва да го разбърквате.

От такава обработка се нуждаят семената на адониса, кукуряка, дивата теменужка, хостата, алисума, ралицата и др. През пролетта тези семена се засяват в сандъчета или на открито и те покълват дружно.

Астрата и кученцата боледуват от почвени патогени

Трябва да подготвите почвените смеси за засяването на част от разсадите според биологическите особености на цветята. Общата нужда е почвата да е свежа и да не е използвана за предишни насаждения. Тя не трябва да бъде прекомерно наторена с угнил оборски тор, тъй като в такава почва се повишава опасността от поразяване на разсада от болести. Особено важно е това за лесно поразяваната от болести астра, кученца, петунии и тютюн. Почвата трябва да се състои от листовка, торф и промит едрозърнест пясък в съотношение 2:2:1 с добавка на дървени въглища. Под цветята, които са по-устойчиви на болести, можете да добавите и една част компост. Субстратът седмица преди употребата се полива с горещ, тъмночервен разтвор на калиев перманганат. Преди посева на семената се накисват за 30 минути в 0,1% разтвор на калиев перманганат, добре се промиват и се просушават. За повишаване на кълняемостта и енергията на покълване семената се накисват за една нощ в разтвор на микроелементи. След това едрите от тях се посипват със слой, дебел 1-1,5 см промит п ясък (туртата, астрите, вербената). Дребните не се посипват, а леко се притискат с дъсчица и се покриват до появата на пониците със стъкло или полиетилен. Отгоре можете да поставите плътен лист хартия.