TILT ще ни представя на "Оскар"-ите

Българският филм TILT ще се състезава на 84-тата церемония по връчване на наградите "Оскар" в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

TILT ще ни представя на "Оскар"-ите
Това съобщиха от Националния филмов център. Съвет към него избра лентата на Виктор Чучков-син пред „Подслон" на дебютанта Драгомир Шолев.

Спазвайки изцяло условията за участие на Американската филмова академия, Националният съвет за кино към Изпълнителна агенция "Национален филмов център" взе решение претендентът от родна страна за чуждоезична продукция да е именно любовната драма с Явор Бахаров и Радина Кърджилова.

Текстът на правилото, преведен на български език, гласи: "Филмът трябва да е разпространен в страната, която го предлага, не преди 1 октомври 2010 и не след 30 септември 2011 г. и да е първоначално прожектиран публично в киносалон поне за седем последователни дни на 35 мм или 70 мм филмова лента или във формата "дигитално кино" при 24­ или 48­ квадрата прогресивно сканиране."

84-ото издание на церемонията по връчването на най-ценните киностатуетки ще се проведе на 26 февруари 2012 г. по традиция в Kodak Theatre в Лос Анджелис. Водещ ще бъде комикът Еди Мърфи.