20-годишен студент извади кръста от водите в Шабла на Богоявление

На Богоявление по традиция и в Шабла се състоял водосвет и ритуал за изваждане на кръста от водите на морето, съобщават от местната администрация.

20-годишен студент извади кръста от водите в Шабла на Богоявление

Празникът е започнал в храм „Св. Харалампий“ в крайморския град, където отец Павел Максимов е отслужил водосвет.



По-късно през деня, на къмпинг „Добруджа“, е бил хвърлен кръста в студените води на морето. Тази година за него са скочили пет мъже - Даниел Петров, Николай Стоянов, Даню и Павел Йорданови, баща и син от Шабла, и Петър Каварджиков. Най-бърз в ледените води е бил 20-годишният студент във Великотърновския университет Павел Йорданов. Той е бил награден от кмета на община Шабла Мариян Жечев и областния управител Красимир Кирилов.


В село Крапец също са скачали за Богоявленския кръст. В ритуала са участвали Антон Марчев, Димитър Марчев, Христо Желязков, Валентин Сурталов и Петър Петров. Победител е станал Антон Марчев, родом от селото, който редовно на Йордановден скача за кръста. Той също е бил награден от кмета на община Шабла Мариян Жечев и областния управител Красимир Кирилов.



И на къмпинг “Космос” в Дуранкулак се е състояла традицията. За кръста са се хвърлили  Георги Атанасов и кметът на селото Веселин Йорданов. По-бърз е бил кметът Йорданов, който е получил награда от зам.-кмета на община Шабла Цветелин Йорданов.

Днес военнослужещите от шабленското поделение също празнуват. Отец Павел Максимов е извършил Богоявленски водосвет, осветил е и бойното знаме. Гости на церемониите са били областният управител Красимир Кирилов и заместниците му Красимир Николов и Живко Желязков. Сред присъстващите е била и Даниела Димитрова, депутат от ПП ГЕРБ.


На празника са присъствали още д-р Йорданка Стоева, председател на Общинския съвет в Шабла, заместник-кметовете Цветелин Йорданов и Петър Атанасов, жители и гости на община Шабла.