Полезна ли е кората на плодовете и зеленчуците

Полезна ли е кората на плодовете и зеленчуците

За ползата от кората има много митове. От една страна, кората на плодовете и зеленчуците е склад за витамини, като често в нея се съдържат много повече полезни вещества, отколкото в самия плод. Например, учените откриват, че екстрактът от кората на ябълките забавя процесът на разпространение на злокачествените клетки при рак на дебелото черво с 43%, а екстрактът от вътрешността – само с 29%. А кората на краставицата се смята за една от най-полезните за кожата.


От друга страна, кората на плодовете, като гъба, натрупва в себе си всичко, в това число и различните вредни за нашия организъм вещества, ако такива са използвани при отглеждането на културите. Блестящата кора, красивият и дори идеален на вид плод трябва да ви предупреждава. В този случай можете да си направите следния опит – разрежете плода, например, ябълката и изчакайте половин час: ако ябълката потъмнее, значи всичко е наред, тя е полезна.

За да сте сигурни, обелете кората или купувайте екологично чисти продукти, производителите на които гарантират, че те са отгледани без пестициди и изкуствени консерванти, бои и ароматизатори.