Как празнуват Нова година по света?

Краят на всеки календар отбелязва прехода към следващата година. Празненствата по случай посрещането на новата година са пищни, шумни, красиви, а във всяко кътче на света, всеки народ отбелязва новото начало почитайки традициите, предавани от поколение на поколение.

Как празнуват Нова година по света?

Така например в Аржентина в полунощ всички излизат на улиците, пеят, танцуват, има много музика, светлини. В първия ден на новата година посещават църква и се раздават сладки лакомства на децата и възрастните хора.


Ето още красиви новогодишни традиции от различни части на света:

Великобритания


Английският обичай за посрещане на Нова година е пълен с гостоприемство и топлина. Англичаните вярват, че първият гост на годината ще им донесе щастие и късмет. Той трябва да е мъж, да влезе през входната врата и да носи някои традиционни подаръци като хляб, питие за главата на семейството и въглища, за да запали огъня.

Латинска Америка


В латиноамериканските страни като Мексико, Боливия и Бразилия, вашето богатство за следващата година е предопределено от вашето бельо. Тези, които искат да намерят любов, носят червено бельо на Нова година, в жълто – което носи богатство и късмет.

Дания


Счупеното носи щастие! На Нова година датчаните чупят чиния пред прага на дома си или този на приятели. Смята се, че това ще донесе късмет през следващите 12 месеца.

 

Филипините


Във Филипините, хората вярват, че всичко в кръгла форма носи положителни вибрации. Така че те консумират грозде, имат монети в джобовете си, носят дрехи на точки, тъй като вярват, че кръглите неща привличат повече богатство и пари.

Рим


В Рим празненствата траят три дни, като хората украсяват къщите си със зеленина и цветни светлини, избират много внимателно подаръци за близките си като злато, сребро – за просперитет, мед – за сладост.

Пуерто Рико


Една от новогодишните традиции на пуерториканцие е да хвърлят кофи с вода през прозореца и да почистят добре домовете си. По този начин се изхвърлят духовете от домовете и всички неприятности.

Естония


Ако обичате да си похапвате, Естония е вашето място за посрещане на Нова година. Числата 7, 9 и 12 се смятат за най-късметлийски. Според традицията в новогодишната нощ всеки трябва да хапне от такъв брой ястия за сила и късмет. Но е добре да оставяте нещо в чинията си, това ще направи древните духове щастливи.

Япония


Японската Нова година или Oshogatsu започва с подходяща украса на дома, за да се приветстват късметът и щастието. Къщата се почиства добре, приключват се всички финансови задължения преди началото на новата година. Боровият клон символизира за японците дълголетие; стрък от бамбук символизира просперитета, докато свежият цвят показва благородство. Преди да настъпи полунощ, те позвъняват 108 пъти на камбани, за да покажат, че всички 108 неприятности са елиминирани. 

Румъния


В Румъния има традиция хората да се обличат като танцуващи мечки, за да преследват злите духове. Там може да видите малки и големи в празнични костюми, напомнящи за мечки. Това е така, защото мечките са специални според старите румънски истории и са способни да защитават и лекуват хората.

Източник: az-jenata.bg