Работилница за коледна украса от рециклирани материали организираха в Добрич

Различни коледни украси от лозови, орехови и брезови клонки, стари панделки, вълна, прежда, шишарки и други природни материали изработиха малки и големи днес в Стария Добрич.

Работилница за коледна украса от рециклирани материали организираха в Добрич


За втора поредна година събитието се проведе в Кафене "Стария Добрич", за инициативата ни разказа един от организаторите - Валя Добринчева.  „Миналата година положихме основата на правенето на работилници и това е основна част от нашата културна програма. Кафене „Стария Добрич” е едно място, което съществува не толкова като заведение, колкото като културен център, събиращ хората на различни срещи”, сподели тя.   „Няма как да пропуснем красивите поводи, какъвто е празникът Рождество Христово. Може би съвсем на ръба на времето, но успяхме отново да се впишем. Миналата година правихме картички и украса и се родиха много хубави идеи, едната от тях беше една елха от клечки и  пръчки от дървета, завързани с канап, която се окача да виси на стената. Тази година предложихме на хората да направят за себе си същите елхи от природни материали. Всеки може да прояви въображение, а хората, които дойдоха днес измислиха свой нов модел за елха. Достатъчно е човек да е в добро коледно настроение и да има желание да се труди и се получават дори и нови неща, които не сме предвидили за модели. Дойдоха много деца и възрастни, които днес работят заедно. Чрез опората на възрастните и ентусиазма на малките нещата се получават най-добре”, каза Валя Добринчева.  


Красива елха от пръчки и интересни коледни картички изработи Надежда Пампорова. „Откликнах на поканата за работилничката като доведох дъщеря си и всички наши гости от страната, които са дошли за празниците, защото смятам, че природата ни  предоставя достатъчно материали за създаване на красота, особено когато трябва да подкрепим българските традиции и да насочим вниманието на децата към Коледа, към коледните дръвчета, към сурвакниците, и изобщо всички атрибути на празниците, за да остане у тях усещането, че този ден е по-различен от останалите. Изключително важно е да се спазват традициите, защото те дават една емоция, която не е ежедневие и чрез тях ние идентифицираме себе си като българи и християни”, сподели тя. 

Анна Петкова е родом от Добрич, но в момента живее в с. Ваклино. Тя споделя, че винаги е държала на природосъобразния начин на живот, дори и в коледната украса.  „Природните коледни украшения се оказва, че са доста по-красиви, стоят доста по-естетсвено и в духа на Коледа, с идеята да сме по-добри, мисля, че се връзват перфектно”, заяви тя. 


В навечерието на Рождество Христово, коледната магия завладя Кафене „Стария Добрич” и изпълни сърцата и душите на всички.