Можете ли да кандидатствате за кредит, ако не можете да докажете доходите си?

Подаването на документи за одобрение на кредит в банка, без да имате постоянен доход, може и да няма позитивен резултат.

Можете ли да кандидатствате за кредит, ако не можете да докажете доходите си?

Банките обикновено изискват да имате постоянен трудов договор и да можете да докажете доходите си. Това не значи, че не можете да получите кредит. В днешно време има много кредитни компании, които могат да ви отпуснат кредит, без да се налага да доказвате доходите си.



Кредитните компании предлагат кредити без доказване на доход, които са добро решение, защото кандидатстването е лесно и е изцяло онлайн. Документите се попълват лесно и получавате одобрение в рамките на не повече от няколко минути. Ако вземете кредит без доказване на доходи, обмислете дали ще имате възможност да върнете сумата, от която се нуждаете. Това е важно, защото ако имате затруднения с изплащането на вноските по кредита и закъснявате с тях, може да се намали оценката ви в кредитния регистър и да имате лоша кредитна история. Това може да има негативен ефект, ако в бъдеще отново се нуждаете от кредит, защото кредитната ви история е важен фактор, когато се разглежда вашето заявление за кредит, особено ако искате кредит от банка.

Когато кандидатствате за такъв кредит, ще ви бъде от полза, ако можете да докажете някаква форма на доход, дори и тя да не е постоянна. Аконапример работите като лице на свободна професия или получавате обезщетение от бюрото по труда, или пък получавате друго регулярно месечно плащане, също би ви било от полза при едно кандидатстване относно доказването на доходите ви. Добрата кредитна история също може да окаже положително влияние, особено ако нямате стари просрочени задължения или съдебни дела за неизплатени кредити. Още един фактор, който може да окаже влияние на решението по вашето заявление, е дали притежавате движимо или недвижимо имущество.

Тегленето на кредит без доказване на доход е също толкова сериознафинансова отговорност, както всеки друг заем. Когато кандидатствате за такъв кредит, направете си план кога ще върнете парите и най-важното - бъдете разумни,когато преценявате каква е сумата, от която се нуждаете. Ако не сте сигурни дали ще можете да върнете сумата, от която се нуждаете, можете да използвате кредитен калкулатор, за да изчислите какви ще са задълженията ви към кредитора. Така ще можете да вземете по-добро иинформирано решение за това какъв кредит ще е най-добрият избор за вас.

При затруднения да изплащате кредита си, не взимайте друг бърз кредит, за да покриете първия. Ако се окажете в ситуация, в която да не можете да погасявате взетите от вас кредити, подобно натрупване на задължения ще има сериозен отрицателен ефект върху вашата кредитна история. Забавянето на няколко вноски по различни кредити е индикатор за наистина влошено финансово състояние, което би ви попречило да се възползвате от кредити в бъдеще.

Кредитите без доказване на доход могат да ви осигурят допълнителен доход, но трябва добре да сте премислили за какво ви трябват тези пари и дали ще получите друга финансова помощ. Подобна помощ може да бъде изразена под формата на заплата или обезщетение от бюрото по труда например, но е важно да знаете, че можете да покриете вноските по вашия кредит. 

Тегленето на кредит винаги е съпътствано със сериозно обмисляне, което е необходимо, за да сте сигурни, че сте се запознали с изискванията и условията на кредитора, преди да се впуснете в прибързано вземане на заем. Необмисленото теглене на кредит може да доведе до финансови проблеми. Въпреки че тегленето на кредит най-често се използва като механизъм за излизане от трудна финансова ситуация, същото може допълнително да влоши вашето финансово положение. Затова ви съветваме да обмислите всички възможности и когато решите, че искате да вземете кредит, да сте добре информирани за опциите,предлагани от различните банкови и небанкови институции.