Хибридно такси се движи по улиците на Добрич

От три месеца по улиците на Добрич се движи зелено на цвят такси. Няма как да го объркате – то е първото и единствено в целия град. Нетрадиционният цвят е позволен за хибридните и електромобилите таксита. Така, вместо жълто, то е зелено.

Хибридно такси се движи по улиците на Добрич

Петър Денев е притежател на хибридния таксиметров автомобил. Наблюденията му са, че този вид превозни средства все по-често се използват за платен превоз на клиенти в много от градовете на България.




“Мисля, че това е правилното решение от тук нататък. Двигателят работи при много облекчен режим. Вредните емисии са много под нивата, обявени като норматив. Комуникацията между компютър, двигател и батерия е постоянна. Всичко е автономно. Понякога работят електромоторът, батерията и двигателят. Когато компютърът сметне, че трябва да работи само на батерия, той си работи на батерия”, обясни той. 

По думите му често хората задават различни въпроси, свързани с цвета на таксито. Сред тях са защо е зелен цвят и откога е позволено за такситата.  Петър Денев уточнява, че тарифата за 1  километър пробег не се различава от тази на останалите таксита. 


За медията ни от община Добрич съобщиха, че от данък за моторни превозни средства са освободени 100-процентовите електромобили. Те получават и безплатна карта за Синята зона, след като автомобилът се декларира. Хибридните автомобили плащат данък за МПС според категорията. 

Данъкът за таксиметрова дейност е един и същ за всички шофьори в Добрич. 

От местната администрация посочиха още, че според нивата на закона таксиметровите шофьори в Добрич плащат един от най-ниските данъци в страната - 300 лева.