Коледен концерт „Глас и орган“ ще зарадва добричката публика

С наближаването на Коледа Община Добрич предлага на жителите и гостите на града да се заредят с доза празнично настроение, да се потопят в звуците на величествената музика, запазила своята магия през вековете.

Коледен концерт „Глас и орган“ ще зарадва добричката публика

Бароковата програма, която ще представят органистът Мария Славова и нежният сопранов глас на доктора по изкуствознание и изобразителни изкуства Дона Стоянова, е специално подбрана така, че да разкрие качествата на двете дами и да потопи присъстващите в атмосферата на стара Европа.


Репертоарът включва „Токата, адажио и фуга“ на Бах и Арии 13 и 49 из „Matthäus-Passion“, нежната Ария на ангела из ораторията „LaResurrezione“ и Соната HWV 579 на Хендел, Вивалди.

Мария Славова е изпълнител и педагог, добре познат на добричката публика. Тя е единственият органист в гр. Добрич, който владее магията на този специфичен инструмент в цялото му темброво разнообразие. Проф. д-р Нева Кръстева е преподавателят, който преди години й разкрива вълшебствата на органовата музика.  „Едно уникално музикално бижу, инструмент с изключително красива и богата фасада, звучащ ярко, изтънчено и колоритно, събрал в себе си вековните постижения на великата европейска музикална традиция“, споделя Мария Славова за органът в гр. Добрич.

Освен органовите си рецитали в почти всички зали, църкви и катедрали в България, Мария Славова е изнасяла концерти и в различни формации и ансамбли – с хор и орган, с флейта, обой, цигулка, и др. 

Другата дама, която ще участва в концерта - Дона Стоянова, е позната на добричката общественост като художник, скулптор, автор на книгата „Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура“. Тя е преподавател в Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Освен всичко това, талантът й се развива и в друга насока - като хоров и солов певец. Определено нейната поява на сцена, ще бъде приятна изненада за всички нас. 

Дона Стоянова започва музикалното си развитие от Народното читалище „Йордан Йовков 1870“ в гр. Добрич, където учи класическа китара.

След като напуска родния си град се включва в младежки хор „ Insacris” .

Участва в редица хорови проекти като: UnaStravaganzadeiMedici (2006), Missabrevis C dur на Моцарт (2010) „ MathausPassion” от Й. С. Бах (2007-2011), „ Requiem “ от В. А. Моцарт (2013) , “ Девета симфония“ на Бетовен, „Miserere“ от Г. Алегри (2016),  “ оратория “Messiah” от Г. Ф. Хендел (2019) и др .

Соловата й кариера стартира след 2016 година. Започва да учи класическо пеене при оперната певица Галя Павлова. Интересът й към старинната музика се задълбочава.

В тази връзка посещава майсторски класове по ренесансова музика в Кеймбридж при Филип Торби, по средновековна музика при ансамбъл „Органум“, Франция, участва в бароковите семинари, организирани от „Бахово общество в България“ под ръководството на Йосиф Герджиков. Взема участие в концертите на консорт за старинна музика „ ConcertoAntico”, ръководен от Янко Маринов. Пее в католическата катедрала „Св. Йосиф“ и столичния храм „Св. София“. 

Концертът ще се състои на 12 декември от 18.30 часа в Концертната зала „Добрич“. Билетите ще се продават на касата.