Малките таланти от Детски музикален театър „ДЕЯ“ с първо място от Фестивал в Банско

Детският музикален театър „Дея“ от Добрич, с художествен ръководител Лана Анцаридзе, спечели първо място в раздел „Театрално изкуство“ в 28-то издание на Международния театрален фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, който се проведе в Банско.

Малките таланти от Детски музикален театър „ДЕЯ“ с първо място от Фестивал в Банско

Това е поредна заслужена награда на добричките таланти. 



В конкуренция с още 4 състава от Северна Македония и Украйна, те са успели да грабнат сърцата на публика и журито с мюзикъла „Чарли и шоколадовата фабрика“,  адаптиран по едноименната книгата на Роалд Дал и филмиран през 2005 година от режисьора Тим Бъртън. 

Въпреки непредвидените обстоятелства – малката сцена, промяна на хореографията в последния момент, използване само на част от декорите – възпитаниците на Лана, както я наричат всички,  успели да преодолеят шока и да дадат най-доброто от себе си. Те са участвали с камерен състав. 39 деца и младежи са излезли на сцената, за да разказват за Чарли – момчето, което не спира да мечтае.


„Участието ни на Фестивала в Банско беше голямо предизвикателство за мен и за децата.“, сподели Лана Анцаридзе. „С края на лятото на 2019 година част от децата, тези от голямата група, напуснаха театъра. Те вече пораснаха и отидоха да кандидатстват в различни университети, в различни държави. От септември месец тази година започнахме наново да „сглобяваме“ нашия мюзикъл, с други деца. И разполагахме само с месец за репетиции, преди те да се качат на голямата сцена“, допълни тя. 

Припомняме, че премиерата на мюзикъла „Чарли и шоколадовата фабрика“ се състоя в края на април тази година, а през месец май беше и второто представление, поради големия зрителски интерес.  В края на юни мюзикълът спечели Гран при и първо място в 26-тото издание на същия този фестивал, който се проведе в Албена. Тогава идва и поканата за участие в 28-мото издание на фестивала в Банско. Лана Анцаридзе е удостоена с голямата награда на журито за високи творчески постижения. На VII-я Международен театрален фестивал „Приятели на България“, който се проведе в к.к. Албена през месец юли Детски музикален театър „ Дея“  беше отличен с диплома и „Лауреат първа степен“

В момента в Музикалния театър репетират 120 деца, като в концертния състав влизат 66 деца и младежи, а останалите са в подготвителни групи. В помощ на Лана към състава на театъра се присъединява и актрисата Татяна Христова  от Драматичния театър „Йордан Йовков“ - Добрич. Тя поема часовете по сценична реч, занимава се и с преподаване на актьорското майсторство.

Новите предизвикателства предстоят. „Коралайн“ е заглавието на  мюзикъла, с който Детски музикален театър „Дея“ ще зарадва своите почитателипрез есента на 2020 година. „Аз обичам да правя спектакли, които не са много популярни, като цяло. Това е една много поучителна история, както за децата, така и за техните родители, с дълбок смисъл.“, каза ръководителятна театъра Лана Анцаридзе. „Коралайн е специална. Тя се справя с лекота с изпитанията, които са поставени пред нея и от всяка своя стъпка научава нещо важно, нещо ценно..“, допълни тя. 

„Коралайн в страната на кошмарите“ е анимацията, която вдъхновява хореографът и ръководител на театъра Лана Анцаридзе да пресъздаде една по-различна приказка, чрез която отново да плени сърцата на публиката.

Автор: Филка Крумова