Календар с илюстрации по разкази на писателя Ангалот Енминас ще представят в Добрич

Ангалот Енминас и Дияна Нанева представят Календар 2020, който е плод на техните общи усилия. В направата му са използвани различните изразни средства на двамата автори, но и свързващия ги интерес към изобразителното изкуство и магическия реализъм.

Календар с илюстрации по разкази на писателя Ангалот Енминас ще представят в Добрич

Дияна Нанева е илюстратор, комикс художник. Нейни рисунки красят книги като „Ян Бибиян”, „Сезон за бягство”, „Regrets and Recreations”, комикси, обложки на музикални албуми и др.


Ангалот Енминас има издадени две книги. Първата, „Гириз Production”, е изцяло направен на ръка сборник с разкази, с шрифт създаден специално за нея по почерка на автора. Всяка корица е оригинален литографски отпечатък.


Календарът за 2020 година съдържа 13 илюстрации от Дияна Нанева по разкази на Ангалот. Разказите са подредено тематично спрямо настроенията в сезоните. Така например по-топлите месеци са посветени на разкази за любовта и взаимоотношенията между хората, докато студените месеци са отбелязани с илюстрации на по-философски и меланхолични истории. Календарът е така направен, че илюстрациите могат да бъдат използвани като отделни картини.

Двамата творци се надяват с колаборацията си по календара да зарадват хората, които следят тяхното изкуство, но също така да завържат и нови запознанства. „Защото споделените усилия дават по-добър резултат. А споделените дни създават по-хубави спомени.“

Календарът ще бъде показан в единадесет български града. Сред градовете, освен София, Варна, Пловдив, Бургас, календарът ще гастролира в Пазарджик, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Добрич. 

В нашия град той ще бъде представен на 4 декември, от 19 часа в кафене "Старият Добрич”.