Сушата и горещините в Добруджа могат да компрометират реколтата от царевица и слънчоглед

Фермерите жънат средно по 200 кг от декар слънчоглед и 380 кг царевица.

Сушата и горещините в Добруджа могат да компрометират реколтата от царевица и слънчоглед
Продължителното засушаване и трайно високите температури се отразяват неблагоприятно на реколтата от слънчоглед и царевица в Добричка област. Сушата и екстремните горещини принудиха земеделските производители да започнат жътва на слънчоглед в някои региони на Добруджа. В общините Каварна и Шабла не са падали валежи със стопанско значение от месец юни. В крайморските общини вече са прибрани над 70% от площите със слънчоглед. Добивите варират от 170 до 250 кг на декар. В други общини локалните валежи дават надежда за по-добри добиви от царевица и слънчоглед.
 
В земеделската кооперация в село Паскалево очакват до 300 кг слънчоглед от декар и до 800 кг царевица от декар. Тези добиви се обуславят от падналите преди месец валежи от около 30 литра на кв. метър, разказа агрономът Нели Траянова. Преди седмица също имало дъжд, макар и без стопанско значение. Като цяло обаче състоянието на двете култури в региона на село Паскалево е относително добро. В кооперацията там все още не е започнала жътва, кампанията ще стартира след около седмица.
 
Друга е картината в общините Шабла и Каварна. Там фермерите започнаха преди две седмици прибирането на реколтата от царевица и слънчоглед заради трайното засушаване. В тези общини последните икономически важни валежи са паднали през юни, коментира д-р Кралю Кралев, председател на земеделската кооперация в с. Белгун, община Каварна. На отделни полета се прибира по 170-180 кг слънчоглед от декар, на други стига до 270 кг от декар. Очакванията са от царевицата да се пожънат два пъти по-ниски добиви в сравнение с миналогодишните – от 450-500 кг от декар. Според председателя на кооператива д-р Кралев при това засушаване и това е добър резултат, тъй като той е заложил на ранна сеитба през пролетта и това е дало добър старт на царевичната култура. През миналата есен земеделските производители прибраха рекордни добиви – по 1000-1200 кг царевица от декар. Сега първите зажънвания в Добричка област показват средно по 380 кг добив от декар.