БАБХ взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия

От Българската агенция по безопасност на храните са взели извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес, съобщават от институцията.

БАБХ взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия

Инспекциите са били направени на три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията - месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти - 79 проби. Продуктите са били с произход България, Европейски съюз и трети страни.


От БАБХ са установили две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е била открита в пушена скумрия на шайби, а във втория в домашен свински суджук. Двата продукта са били произведени в България. 

Агенцията провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, с цел проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на констатирани несъответствия незабавно се предприемат всички законови мерки за гарантиране на максимална защитата на здравето на потребителите.