Как и кога да засадите овошките

Как и кога да засадите овошките
Овощните дръвчета се засаждат през ранна пролет или в късна есен, след листопада

Тук обаче ще трябва да се съобразите с идващите през зимата студове, които са основен враг на фиданките. През пролетта пък при сухо и горещо време може да намалее влажността в коренообитаемия слой на почвата. Затова при късното засаждане през пролетта кореновата система на фиданките може да пострада от засушаване и без обилни поливки те могат да загинат.


Полезно е, непосредствено преди засаждането им, техните корени да се потапят в глинеста или глинесто-торова каша (1 част глина + 2 части кравешки тор + 5 части вода) с консистенция на сметана. Силно засушените фиданки цели се потапят във вода за 2-3 денонощия.


При есенното засаждане фиданките могат да пострадат от зимните студове. При определени обстоятелства дори незначителни студове могат да бъдат опасни за тях. Например, ако през втората половина на зимата, след затопляне, се застуди. В този случай повредите могат да бъдат много по-големи, отколкото при силни студове без затопляне на времето. Студовете могат да доведат фиданките до загиване, ако тяхната студоустойчивост е била малка или фиданките са били отслаблени. Това често се наблюдава при суха есен и при отсъствие на поливки. На следващата година фиданките ще боледуват и ще се развиват лошо през цялото лято.


Съхранете, ако няма да ги използвате


Ако фиданките трябва да се запазят от измръзване до пролетта (особено тяхната коренова система), то те се заравят в трапове и след стопяване на снега се засаждат в предварително направените дупки през есента. При сухо време те се поливат. Общият принцип на съхранение на фиданките през зимата се състои в поставяне на фиданките в изкопани дупки или трап под ъгъл 30 градуса, при това кореновата шийка също се покрива с почва. Клоните на ябълката, крушата и др. овощни видове се притискат към почвата и се покриват с дъски, за да се предпазят от мишки. Вишната и сливата почти не страдат от мишки, затова за тях тази мярка не е необходима. При засаждане на фиданката на постоянно място кореновата шийка (мястото на прехода на стъблото в корените) трябва да бъде на нивото на почвената повърхност. Фиданката се връзва за равновесие към опора.


През пролетта ви чака резитба


През пролетта се изрязват излишните клонки, при това се оставят три основни, най-развити. Останалите клонки и върхът на фиданката се подрязват на 1/3 от тяхната дължина с цел формиране на бъдещата корона. Спазва се правилото: върхът на фиданката трябва да бъде с 1/3 по-висок от останалите странични клони.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+