Едно изречение на Селинджър струва 50 хиляди долара

Бележка на писателя Джеръм Селинджър до домашната му прислужница се продава в eBay с начална цена 50 хиляди долара. Лаконичният текст на американеца съдържа само едно изречение.

Едно изречение на Селинджър струва 50 хиляди долара
„Скъпа Мери, моля те, увери се, че всички поръчки са изпълнени преди да излезеш във ваканция, тъй като не искам да ме притесняват с незначителни неща. Благодаря." Това е текстът, написан на ръка и подписан лично от самия Селинджър, който е прочут с това, че над 50 години отказва да издава свои творби, да дава интервюта и дори да разговоря с журналисти.

Бележката на Селинджър е написана на 12 март 1989 г. и се предлага от продавача за 50 хиляди долара. По това време писателят не е издавал нищо ново вече от 24 години и не е давал интервюта от девет. Именно поради това подобни артефакти - абсолютно всичко, излизало от ръката на Селинджър, е изключително ценно.

Няколко месеца след смъртта му на 29 януари 2010 например бе оповестено, че негови писма до Майкъл Мичъл ще бъдат показани през публика. Най-забележителното в тази кореспонденция е, че на места Селинджър споделя, че никога не е спирал да пише, като през 1966 е имал вече два почти завършени ръкописа на романи.

Читателите обаче разполагат само с един негов роман - „Спасителят в ръжта", продаден в над 60 милиона екземпляра, както и с няколко новели и разкази.