Акция ще пази децата на пътя на старта на учебната година

Традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" ще се проведе за поредна година в периода от 15 до 30 септември.

Акция ще пази децата на пътя на старта на учебната година

В началото на учебната година нарастват предпоставките за пътно-транспортни произшествия с участието на ученици, особено уязвими са тези от началния курс, отбеляза гл. инсп. Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Добрич. За да се ограничат инцидентите с деца, от утре започва традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя". Тя ще продължи до края на месеца.

 

В първия учебен ден във всички училища в областта ще има осигурено полицейско присъствие.

 

По време на акцията ще бъде засилен полицейския контрол в районите на учебните заведения, най-вече в часовете на отиване и връщане от учебни занятия. Контролът ще бъде засилен и около рискови пешеходни преходи, пешеходни пътеки, спирките на масовия градски транспорт.

 

Съвместно с Регионалния инспекторат по образование, Пътна полиция - Добрич ще съгласува график за изнасяне на беседи пред ученици от началния курс, както през първия, така и през втория срок.

 

Инспектор Симеон Ангелов от сектор "Пътна полиция" съобщи, че през миналата учебна година в област Добрич 22 лица до 18-годишна възраст са пострадали на пътя. На 30 март по ул. Сан Стефано в Добрич, между Езикова гимназия и магазин Била, 17-годишен неправоспособен водач на мотоциклет Хонда губи контрол над него по хлъзгавия път, пада на платното и се блъска в кола. Младежът почива на място. Други 21 деца са ранени при катастрофи през миналата учебна година - от 15 септември 2010 г. до края на май. 5 от тях са до 6-годишна възраст, 1 - между 6 и 9 години, 11 ранени деца са между 10 и 14 години, а 4 ранени младежи са в диапазона 15-17 години.

 

През лятната ваканция в областта в тежки пътно-транспортни произшествия са участвали 15 деца и младежи до 18-годишна възраст, от тях 14 са ранени, а едно бебе е починало. 10-месечно румънче загина по път към болницата при катастрофа на пътя Балчик - Оброчище на 1 август. При катастрофата почина на място и 30-годишен водач на Фиат Браво, ударен от 35-годишен румънец, водач на Опел Астра, който изгубил контрол над колата и навлязал в лентата за насрещно движение. През тази лятна ваканция 6 деца до 6-годишна възраст са ранени на пътя, 3 пострадали тежко деца са от 6 до 9 години, 2 са от 10 до 14 години, а трима са между 15 и 17 години.

 

Инспектор Ангелов припомни, че на 14 юли в Албена 26-годишна неправоспособна водачка при потегляне с мотоциклет Сузуки блъска семейство туристи, седящи на пейка близо до ресторент Арабела в курорта. 3-годишно дете пострада тежко при инцидента, както и още едно лице.

 

Целият охранителен състав на полицията утре ще бъде включен в оказването на съдействие при пресичане, опазване на обществения ред в дворовете на училищата и проверки по линия на терористични прояви, съобщи комисар Петров - началник на отдел "Охранителна полиция" - Добрич. Всички училища в областта имат осигурена охрана - вътрешна или частна охранителна фирма.

 

Комисар Петров отбеляза още, че целогодишно се извършват проверки в питейни и увеселителни заведения за присъствие в тях на непълнолетни лица след 22 часа без придружител. В област Добрич от началото на тази година са извършени 1035 такива проверки. В 2 увеселителни заведения са установени 20 непълнолетни лица след 22 часа. Размерът на акта, който родителите им трябва да заплатят, е от 300 до 500 лева.