Четиричленно семейство има нужда от минимум 2 472 лв. на месец

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца , са необходими 2472 лева месечно.

Четиричленно семейство има нужда от минимум 2 472 лв. на месец

Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие на годината.


Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618, 15 лв. Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

От началото на годината издръжката се е увеличила с 63 лв.

Повишаването на цената на хляба, месните продукти, млеката, електроенергията, водата, твърдите горива са сред основните фактори, довели до оскъпяване на живота на българина, обясниха от синдиката.

Във Видин, Кюстендил, Благоевград средната работна заплата е с около 35% по-ниска от тази в страната. Значителен ръст бележи в редица по-малки градове, сред които Разград.

Резултатите на института показват, че над 72% от домакинствата живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжката на живот.

С оглед на получените данни КНСБ ще настоява за увеличаване на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст от 380 на 415 лв., увеличение на минималната пенсия от 219,43 лв. на 250 лева от 1юли 2020 г.

Източник: БТВ