Славейковци отбелязаха своя патронен празник (+СНИМКИ)

С много музика, танци и спомен за живота и делото на патрона си възпитаниците на СУ „П. Р. Славейков” отбелязаха своя празник.

Славейковци отбелязаха своя патронен празник (+СНИМКИ)



На 17 ноември се навършват 192 години от рождението на видния писател, общественик и будител  през епохата на Възраждането - Петко Славейков. По този повод неговите достойни наследници организираха тържествен концерт под наслов „Славейков в сърцата ни”.


На празника присъстваха областният управител на Добрич Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, секретарят на Община Добрич Ася Кръчмарова, общински съветници, представители на културни институти, бивши учители и възпитаници на училището, партньорски организации, представители на други училища и родители.


„Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, да го пазят и продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, училище, което обединява през годините хиляди хора, обединява ни с онова позитивно и съзидателно нещо, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето. Днес честваме патронния празник на нашето училище. Вече 109 години сме част от историята на българското образование, 109 години просветителска традиция, 109 години отворени врати за четмо и писмо в училище с минало – богато на спомени, училище с настояще, изпълнено с предизвикателства, училище с бъдеще, защото бъдещето расте в него. Да си учител и ученик в такова училище е чест и признание. Този празник е най-значимия и най-вълнуващия, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето”, каза в тържественото си слово директорът на училището Георги Георгиев.  


Секретарят на Община град Добрич Ася Кръчмарова прочете поздравителен адрес от името на кмета Йордан Йорданов.


Учениците представиха живота и творчеството на Петко Славейков по един съвременен начин. 



Чрез интересни и забавни скечове децата представиха някои от българските пословици и поговорки, събрани от Петко Славейков, които често използват в училище. 

 

Добра дума, железни врати отваря


Приятел в нужда се познава


С красив и нежен танц талантливи ученици изиграха произведението на  „Извора на белоногата”.


Тържеството завърши с песен по стихотворението „Татковина”, изпълнена от всички бивши и настоящи славейковци.